Bohumil Pečinka: Kellnerovo prohlášení je jen mimo názorový mainstream. Ale pozor na to, co říká Bursík

7. srpen 2019

Jaký signál a komu vyslal Petr Kellner v úvodníku výroční zprávy své společnosti PPF, kde varoval před ohrožením tradičních hodnot a rovnostářstvím v současné společnosti?

Čtěte také„Apolitický“ Petr Kellner se vynořil ze stínu

Nejbohatší český podnikatel v úvodníku pravidelné výroční zprávy napsal, že cítí, že se mění složitě vybudovaná stabilita a rovnováha dnešního světa a že dnešní Evropa je ovládaná ideologií individuální nárokovosti, rovnostářstvím a relativizací tradičních hodnot. Tyto novodobé ideologie mají podle něj tendenci omezovat svobodu.

Kellner jen pomohl novinářům v okurkové sezóně

Podnikatel Zdeněk Bakala (archivní foto)

Jeho prohlášení je mimo názorový mainstream, který převládá v médiích a ve veřejném mínění,“ myslí si zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex Bohumil Pečinka.

Petr Kellner podle něj nenaznačuje, že by hodlal vstupovat do politiky nebo aktivně podporovat některou ze stávajících politických stran. Jen veřejně dává najevo, že si nechce kupovat příměří s levicově zaměřenými iniciativami tím, že bude přispívat na jejich aktivity, ale že chce podporovat pravicově orientované neziskovky a think tanky.

Kellner vs. Bursík

Čtěte takéAuta se spalovacími motory budou muset z Prahy zmizet, varuje nový šéf komise proti emisím Bursík

Bohumil Pečinka se v souvislosti s Kellnerovým vyjádřením pozastavuje nad tím, že stejně bouřlivou reakci nevyvolalo prohlášení exministra životního prostředí Bursíka, který je šéfem nově ustavené Komise hl. m. Prahy pro udržitelnou energii a klima. Ten uvedl, že běžná auta se spalovacími motory budou muset z Prahy zmizet.

Martin Bursík (Liberálně ekologická strana, LES)

To nevyvolalo téměř žádnou reakci, protože je to součástí dnešního názorového mainstreamu, který tyto postoje sdílí,“ domnívá se komentátor. Přitom takto tvrdý postih by udělal z aut, která dnes spadají do kategorie životních potřeb, něco nedostupného. A vztaženo na celou republiku by takto tvrdá emisní opatření měla podle Pečinky dopad na statisíce pracovních míst.

Emise jsou nástroj pro diktátory

Slova pana Bursíka jsou na rozdíl od Kellnerova vyjádření cestou ke zchudnutí podstatné části obyvatelstva. A každá taková akce vyvolá stejně velkou reakci. Z mého pohledu tyto věci dláždí cestu pro možné budoucí zvolení nějakých diktátorů, kteří řeknou: Těmito věcmi se nebudeme zabývat. A to je nebezpečné,“ varuje Bohumil Pečinka.

Další témata rozhovoru: Jak pokračuje koaliční krize v době vládních prázdnin? A proč se Vladimír Mečiar rozhodl vrátit na slovenskou politickou scénu?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související