Biskup Malý: Visegrádská skupina už jen přežívá. Na stejné tónině už nehrají ani Polsko s Českem

1. březen 2024

Premiéři Polska, Maďarska, Slovenska a České republiky se v úterý po více než dvouleté přestávce potkali v Praze na visegrádském summitu. Jednání popsali jako nelehké a debatu jako těžkou. Žije ještě Visegrád? Biskup Václav Malý se v audiozáznamu rovněž zamyslí nad tím, jaký odkaz po sobě zanechal ruský opoziční politik Alexej Navalnyj, připomene osobnost Jana Zajíce a přiblíží, čím se vyznačuje fenomén české hudby.

„Visegrád spíše už jen přežívá. Původní idea z počátku 90. let spojit státy střední Evropy, aby vytvářely vliv a společně dávaly najevo, že usilují o demokracii, svobodu a respektování občanských práv, už je pryč. Namísto toho mezi nimi zeje veliká průrva,“ uvažuje v pořadu Jak to vidí... světící biskup pražský Václav Malý.

Ukázalo to podle něj i poslední zasedání předsedů vlád V4. „Za velmi diplomaticky neslušné pokládám to, že předseda slovenské vlády Robert Fico a maďarské vlády Viktor Orbán nenavštívili prezidenta České republiky. Zároveň dávají poměrně okatě najevo, že oni dva drží spolu, a ostatní už je tolik nezajímají.“

Dvě visegrádské dvojky?

Podle českého premiéra Petra Fialy je však důležité stále se pokoušet i přes rozdíly v názorech o středoevropský dialog. „Úplný hrob Visegrádské čtyřky to tedy ještě není, na druhé straně propast je už poměrně velká. Úsilí českého premiéra Fialy a předsedy polské vlády Tuska je podstatně rozdílné od úsilí pana Fica a pana Orbána,“ domnívá se Malý.

Čtěte také

Zároveň se ale podle něj nedá říct, že by Polsko a Česko v současné době hrály na stejné tónině. „Zatímco Polsko usiluje o větší integraci do Evropské unie a soustředí se na Německo a Francii, na české straně je cítit určitá ostražitost. A týká se to třeba i debaty o přijetí eura. Na druhé straně buďme vděční za to, že v rámci V4 nepanují vážnější spory, které by ústily v rozvod nebo rozchod.“

Nebezpečná cesta Slovenska

Přesto směr, kterým se vydává Slovensko pod vedením Roberta Fica, je velmi znepokojivý. „Je to až nebezpečné. Na Slovensku se dnes současní představitelé vlády projevují populismem, siláctvím, nacionalismem a nedůvěrou vůči Evropské unii. Naštěstí ne všichni Slováci jsou podporovatelé Roberta Fica. Na Slovensku žijí i velmi slušní lidé, působí tam i politické strany, které mají k nacionalismu daleko. Proti tendencím současné vlády se konají shromáždění napříč celou zemí. Navíc se to děje bez násilí, provokace nebo podpory nenávisti, a toho já si velmi cením...“ dodává Václav Malý.

Spustit audio

Související