Bezhudbí. Marek Lambora a Arnošt Goldflam v pohádce o světě, ze kterého se vytratila hudba

7. srpen 2022

Lidé si bůhvíproč zapomněli zpívat, broukat, ťukat, cinkat, tleskat do rytmu. Zůstal jen takový zvláštní pocit. Až jednoho dne kluk Tonda zaslechne z půdy hrát rádio... Pohádkový příběh o hledání a záchraně vyschlého pramene hudby napsal a pro rozhlas nastudoval Petr Vodička.

Osoby a obsazení: Marek Lambora (Tonda), Lukáš Příkazký (Fanki), Lukáš Hlavica (Rádio), Andrea Elsnerová (Darbuka), Jiří Laštovka a Miloš Mazal (Skřípalové), Arnošt Goldflam (Žestor), Lada Jelínková (Matička), Lubor Šplíchal a Václav Rašilov (Hlomozáci), Pavel Šimčík (Bručil), Simona Vrbická Koptová (máma), Zdeněk Velen (táta)
Napsal: Petr Vodička
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Zvuk: Tomáš Gsöllhofer
Zvukový design: Jakub Rataj
Hudba: Jakub Rataj
Režie: Petr Vodička
Natočeno: v roce 2017

Kluk Tonda jednoho dne zaslechne hrát rádio ukryté na půdě. Neví, co je ta krabička zač, nikdy neposlouchal muziku, slovo „hudba“ nezná. Když zaslechne náznak melodie, popadne ho touha objevit, co přináší tak příjemný pocit. Rádio ho zavede do světa, kde je pramen hudby. Dávno vyschnul a nikdo neví, kde ho hledat. A už vůbec ne, jak ho oživit. A tak i ve světě, kde hudba dřív pramenila, vládne chaos a svár.

Kde není hudba, není soulad, není harmonie. Jen zášť a hádky. Naštěstí vždycky a všude se najde někdo, kdo cítí věci trochu jinak než ostatní. I ve vesnici Skřípalů žije Fanki, který má pořád ten zvláštní pocit. Společně s Tondou vyhledají starého Žestora, nejstaršího Skřípala, aby jim poradil, jak najít pramen hudby. A pak se vydají na dobrodružnou cestu k prameni, který je třeba oživit, aby v našem světě nechyběla radost.

Hledáte audiopohádky na dobrou noc zdarma? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a pohádky zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Petr Vodička
Spustit audio

Související