Australané milují zvířata. Ale takového klokana si klidně dají k obědu

30. červenec 2015

Austrálie je zemí tří barev. Úžasně modrou najdete na obloze. Krásnou zelenou v dlouhém pásu lesů kolem východního pobřeží. A pak je tady rudé centrum země.

Fotograf a cestovatel Vlastimil Tichý v Austrálii studoval a teď se tam pořád vrací. Procestoval ji celou. „Tam ale lidé cestují opravdu hodně. Klidně potkáte páry, i ve zralém věku, s obytnými auty. Jsou na cestě měsíce, ale taky třeba rok,“ říká.


Zažijte Vánoce jinak
„Jsou na pláži. Všichni si navlečou plavky a Santovské čepičky a tráví Vánoce mezi ostatními. Je to úžasný zážitek.“

Sucho nebo vlhko

Všichni ale cestují hlavně po své zemi. V zahraničí jich mnoho nepotkáte. Cestují za lepším počasím. Na většině území jsou totiž jen dvě roční období, která představuje vlhkou nebo suchou sezónu. Jsou ale místa, kde je navíc i jaro a podzim.

Vzhledem k tomu, že Austrálie leží na jižní polokouli, tak tam právě teď mají zimu. „Jejich zima ale není se sněhem a mrazem, jak ji známe tady. Ale na lyžování v místních Alpách to stačí. A taky je to oblíbená kratochvíle Australanů.“

Klokan na sto způsobů

Od Austrálie určitě každý cizinec očekává setkání s klokany. Zvířat tam ale potkáte daleko víc. „Když to srovnám s Kanadou, o které se říká, že má množství zvířat, tak Austrálie je na tom mnohem líp. Jsou samozřejmě jiná, než známe u nás.“ Hlavně všudypřítomný klokan.

Klokání mládě dokonce skočilo Tichému do auta. „Nešlo ho dostat ven. Představte si, že tlačíte klokana do zadku a on se zapře, a nechce.“ Největší druh klokana Klokan rudý je vysoký jako dospělý muž (180 cm). Klokani se v Austrálii běžně jedí „Je to ale červené maso, které mi dvakrát nejede.“

Pavouci, hadi a delfíni

Kromě klokana nebo koaly potkáte množství pavouků. „Pavouků je tam opravdu hodně, ale jen dva druhy jsou jedovatí. Jednoho 30cm má moje kamarádka jako domácího mazlíčka,“ říká fotograf. Taky je tam spousta hadů. Z desítky nejjedovatějších hadů světa jich osm najdete právě tam.

„Ale narazíte na ně jen ve chvíli, kdy se jich bojíte. Když je chcete jako já jen vyfotit, nepotkáte jediného.“Jsou tam taky ochočení delfíni, kteří se vám třou v moři o nohy. A přemnožení králíci.

Klokan, který nechtěl ven z auta

Jak bojují s přemnoženými králíky, ale třeba i s kapry, kteří tam dosahují i 1,5 metru? Jak se fotí západ Slunce nad Duhovým údolím? A proč může mít až 30 barev? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis
Spustit audio