Audiotahák Karel IV.: Šašek čili blázen

10. květen 2016

Jak to bylo s kulturou. Napsal Petr Stančík. Čte Vojta Dyk.

Ve středověku neexistovala žádná stálá divadla, koncertní sály ani jiná kulturní zařízení, takže umělci museli kočovat. Ti lepší, či dokonce urozeného původu jezdili od dvoru ke dvoru, skládali básně a doprovázeli se přitom na harfu či na loutnu. Ve střední Evropě se nazývali po německu minesengři. Zábavu pro lid zajišťovali potulní kejklíři, žongléři čili žakéři a všemožní hudci či pištci.

Hrálo se třeba na niněru, což byly vlastně housle, jejichž struny místo smyčce rozechvívalo kolečko poháněné klikou, taky na šalmaj a podobné nástroje, které už se dnes běžně nevyskytují, nebo alespoň vypadají jinak. Jen bubínek se už nedá příliš zdokonalit, a proto vyhlíží pořád stejně.

Projekt Českého rozhlasu Karel je King! nabízí k 700. výročí Karla IV. něco navíc. Třeba právě audiotaháky, které vám každý den nabídnou jednu perličku, zajímavost nebo kuriozitu související s panovníkem Karlem IV. To ale není všechno. Víc zjistíte přímo na multimediálním webu kareljeking.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.