Audiotahák Karel IV.: Chci vidět krev

23. květen 2016

Středověké vaření. Napsal Petr Stančík. Čte Vojta Dyk.

Nad mnoha středověkými jídly bychom dnes ohrnovali nos. Chudí lidé považovali za úspěch, když nezemřeli hladem, a tak snědli všechno, co se dalo trávit. Většinou kaši z hrubě nadrceného obilí a vody. Vařit pro chuť si mohli dovolit jedině boháči, ale tu chuť měli dost odlišnou. Maso se často připravovalo na sladko, polévky i omáčky byly tak hutné, že v nich lžíce nejenom stála, ale nedala se ani pořádně vytáhnout.

U královské tabule stejně jako na venkově se jídlo neservírovalo na talířích, ale ve velkých mísách a z těch si teprve každý bral svoji porci. Když bylo jídla málo, najedli se jenom ti nejsilnější, a kdo neměl dost ostré lokty, zůstal o hladu. Na druhou stranu se jídlem neplýtvalo, ani se nevyhazovaly žádné zbytky.

Projekt Českého rozhlasu Karel je King! nabízí k 700. výročí Karla IV. něco navíc. Třeba právě audiotaháky, které vám každý den nabídnou jednu perličku, zajímavost nebo kuriozitu související s panovníkem Karlem IV. To ale není všechno. Víc zjistíte přímo na multimediálním webu kareljeking.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.