Andor Šándor: Kauza Skripal je plná záhad. Chtěl bych ale vidět aspoň jeden pořádný důkaz

11. duben 2018

Dceru bývalého dvojitého ruského agenta Sergeje Skripala Juliji včera propustili z nemocnice. Přitom jsme se na začátku března dozvídali, že otrava armádním jedem novičok je nevyléčitelná. Kdo a proč nám neříká pravdu?

„Kauza Skripal je pořád zahalena záhadami. Je tady řada otázek, na které nedostáváme uspokojivé odpovědi,“ konstatuje bezpečnostní poradce Andor Šándor. Sám by prý chtěl vidět aspoň jeden nezpochybnitelný důkaz.

Nejdůležitější je položit si otázku „cui bono“, tj. v čí prospěch nebo komu celá kauza slouží? „Jsem přesvědčen, že zabití Skripala osm let poté, co byl vyměněn za desítku ruských agentů z USA, nemělo pro Kreml žádný smysl. Kdyby byl opravdu tak vážnou hrozbou, tak ho Kreml nikdy nepustil. Taky by už asi ani nebyl mezi námi.“


Ruský dvojitý agent Sergej Skripal, který pracoval jak pro ruské, tak britské tajné služby, byl od roku 2004 ve vězení. Po milosti tehdejšího prezidenta Dmitrije Medveděva se (v roce 2010) natrvalo usadil ve Velké Británii. Začátkem března byli i se svou dcerou, která žije v Moskvě, nalezeni v bezvědomí na lavičce v Salisbury. Následovala „diplomatická válka“, kdy desítky zemí včetně Česka vyhostily velké množství ruských diplomatů.

Dalších 14 vražd?

Nelíbí se mu ani spojování kauzy Skripal s dalšími podivnými úmrtími 14 bývalých občanů ruské federace na území Spojeného království. „Všichni to byli lidé, kteří v Rusku zbohatli pácháním kriminálních zločinů. Do Británie se uchýlili před hněvem Kremlu. Nechtěli se nechat zkrotit stejně jako třeba bývalý podnikatel Michail Chodorkovskij a nejen on,“ vysvětluje Šándor.

Podobnost nevidí ani ve vraždě agenta KGB a Federální služby bezpečnosti (FSB) Alexandra Litviněnka v roce 2006. „Podobné je to jen v brutálním použití jedu, tady radioaktivního polonia. Ale Litviněnko byl zpravodajská nula a svými kontakty se pouze vychloubal. Ale ani jeho vražda nebyla dodnes uspokojivě vyřešena.“

Nová studená válka?

Český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček prohlásil, že možná došlo k obnově programu likvidace ruských agentů v zahraničí. Naopak šéf ruské zahraniční rozvědky řekl, že je to provokace amerických a britských tajných služeb, nová forma studené války. „Nejsem si jist, že je to boj jedné tajné služby proti druhé. Ani nesdílím Kmoníčkův názor,“ říká Šándor.

„Nepochybně tady ale přimrzá. Doufejme, že se to brzy zastaví. Rozhodně nechci snižovat fakt, že byl někdo otráven, na světě jsou ale mnohem větší problémy a k jejich řešení budeme Rusko potřebovat. Pokud se prokáže, že za to opravdu může druhá strana, někdo by potrestán být měl. Ale důkazní nouze mi teď přijde opravdu veliká.“

autoři: lup , zis , Andor Šándor
Spustit audio