Alena Vostrá: Prosím, jen vážně. Láska přes inzerát v psychologické komedii se Milenou Steinmasslovou, Janou Paulovou a Františkem Němcem

18. duben 2022

Všechno začne jedním inzerátem v rubrice seznámení. Hledá se v něm partnerka pro nesmělého učitele jazyků. Dvě vysokoškolačky považují za promarněný každý den, kdy se nezasmály. A tak napůl z legrace, napůl ze zvědavosti na inzerát odpoví. I když to vůbec neplánovaly, nakonec zasáhnou do života učitele Libora mnohem zásadněji, než se původně zdálo. A i ony samy se dočkají nejednoho překvapení. Rozhlasová komedie plná jazykové vynalézavosti, vtipu a hry se slovy.

Osoby a obsazení: Milena Steinmasslová (Zuzana), Jana Paulová (Táňa), František Němec (Libor), Jaroslava Adamová (matka), Ladislav Mrkvička (August), Petr Kašpar a Ladislav Kazda (vrchní)
Dramaturgie: Ivan Škapa
Zvuk: Věra Blovská
Zvuková spolupráce: Pavla Horynová
Hudba: Hana Brothánková
Režie: Jana Bezdíčková
Natočeno: v roce 1985

Pro tvorbu Aleny Vostré je příznačná velká jazyková vynalézavost, nevšední vtip a hra se slovy. Žánrovou pestrost, zahrnující prózu, drama i pohádky, si ale vynutily spíš dobové okolnosti než spontánní směřování autorky.

Svůj jazykový cit využívala jak pro postižení banality a bezobsažnosti dobových frází, tak pro nekonvenční jazykovou hru, kterou hrdinové jejích divadelních textů i próz často zastírají nechuť vzít svůj život vážně a doopravdy.

Pro herce Činoherního klubu napsala hry Na ostří nože a Na koho to slovo padne, se svým mužem Jaroslavem Vostrým se podílela na adaptacích Dostojevského Zločinu a trestu a Voltairova Candida.

V 60. letech vydala známý experimentální román Vlažná vlna. Za normalizace, když musel její muž odejít z místa ředitele Činoherního klubu, našla jako autorka útočiště jen v knižní tvorbě pro děti: Co mně ryba vyprávěla, Všema čtyřma očima, Výbuch bude v šest, Benedikt sluhou barona Prášila.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související