Už zase skáču přes kaluže. Slavný příběh chlapce s velkou touhou a statečným srdcem

28. leden 2023

V šesti letech následkem dětské obrny ochrnul, přesto nikdy nepochyboval, že bude moct znovu dělat všechno stejně jako ostatní kluci. Australský spisovatel Alan Marshall své prožitky a zkušenosti později zachytil v knize, která obletěla celý svět. Podle slavného románu plného naděje a čisté dětské síly vznikla i rozhlasová dramatizace. Poslouchejte online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Dramatizace: Lenka Veverková
Účinkují: Viktor Kuzník, Mikuláš Převrátil, Tereza Vilišová, Jan Grundman, Matěj Havelka, Vasil Fridrich, Robert Mikluš, Jan Vlasák, David Matásek, Zuzana Mixová, Matěj Převrátil, Tomáš Poláček, Lukáš Vejšický, Eva Hacurová, Martin Hruška, Milada Vyhnálková, Kristýna Ševčíková a Kateřina Zapletalová
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Překlad: Zora Wolfová
Zvuk: Radim Dlesk
Hudba: Jan Šikl
Režie: Josef Kačmarčík
Premiéra: 24. 10. 2020

Román I Can Jump Puddles (Už zase skáču přes kaluže) vyšel poprvé v roce 1955 a brzy se stal světovým bestsellerem. Autor v něm zachytil zkušenosti ze svého dětství. V šesti letech onemocněl dětskou obrnou a v knize popisuje prožitky spojené s ochrnutím pohledem dítěte, které není ovlivněno předsudky a strachem dospělých. Alan svůj úděl přijímá, jak je, a nepochybuje, že bude moci znovu dělat všechno stejně jako ostatní kluci.

I když se některé objektivní skutečnosti nedají jednoduše změnit, záleží na přístupu k nim. Člověk se může svému neštěstí poddat, nebo odvážně hledat cesty, jak rozšiřovat své možnosti. Díky schopnosti nevzdávat se a spontánnímu optimistickému postoji se Alanovi podaří překonat tělesný handicap. S kamarády leze na stromy, objevuje okolí, a dokonce začne jezdit na koni. Vždyť od malička věděl, co bude v životě dělat: krotit divoké koně, stejně jako jeho táta.

Bez lítosti a sentimentu 

Podle tohoto příběhu plného naděje a čisté dětské síly natočil v roce 1970 Karel Kachyňa stejnojmenný film, jehož děj zasadil scenárista Jan Procházka do moravského Tlumačova. Rozhlasoví tvůrci ve svém pojetí ponechali prostředí australského venkova počátku 20. století. I když příběh neposouvají do současnosti, jeho vyznění neztrácí na aktuálnosti, protože podstata v něm je nadčasová.

Autorka dramatizace Lenka Veverková zvolila jako základní princip vyprávění. Bez lítosti a sentimentu nám tak prostřednictvím herce Viktora Kuzníka přibližuje pocity a myšlenkové pochody malého Alana. Vyprávění se proměňuje ve zpřítomněné vzpomínky a ozvuky důležitých prožitků, aby se znovu vrátilo k čistému vyprávění. Malého Alana ztvárňuje Mikuláš Převrátil, v rolích rodičů uslyšíme Terezu Vilišovou a Jana Grundmana, charismatického pacienta v nemocnici, který dokáže Alana inspirovat, zahrál Vasil Fridrich. Citlivé režijní pojetí Josefa Kačmarčíka podtrhují zvuky a hudba Jana Šikla. 

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Zuzana Sikačová
Spustit audio

Související