Agatha Christie: Orient expres, osudová setkání i ztráta paměti a identity...

14. září 2015

Dramatizovaný životopis slavné spisovatelky připomíná záhady v jejích románech. V 5 samostatných audiích uvnitř článku.

Agatha Mary Clarissa se narodila 15. září 1890 v přímořském britském letovisku Torquay jako třetí dítě Millerových. Často se prý ale cítila jako jedináček. Kvůli špatné finanční situaci odjela její rodina na zimu 1895 do Francie. Do školy se dostala až v 10 letech. Když jí bylo 11, tatínek zemřel.

Po jeho smrti prý „vykročila z dětství, z bezpečí a bezstarostnosti, a rázem se ocitla na okraji reálného světa“, jak napsala v autobiografii. Zajímala se o hudbu, divadlo, hrála na klavír, psala poezii. Ještě jí nebylo 20 a měla už několik cen. Básně jí vyšly i v časopise The Poetry Review.

Jak vznikl první román

Nápad na psaní detektivek dostala během práce v nemocnici. Měla kolem sebe spoustu jedů, tedy inspirací k travičským zápletkám. Ze svého detektiva udělala Belgičana, který jako penzionovaný náčelník policejního sboru musel být precizní a velmi chytrý.

Zalíbilo se jí spojení „malé buňky šedé kůry mozkové“, které Hercule Poirot nezapomene nikdy alespoň jednou vyřknout. Tak vznikla první kniha Záhada na zámku Styles. Po válce procestovala Agatha Christie téměř celý svět. A pak se najednou ztratila. Bylo to začátkem prosince 1926.

Ztráta identity

Těsně předtím jí zemřela matka. Její první manžel Archibald Christie jí k tomu oznámil, že se zamiloval do jiné. Její opravdový příběh se tak dostal na první strany novin celé Británie. Našla se až v polovině prosince. Utrpěla prý úplnou ztrátu paměti a totožnosti. Nevěděla, kdo je.

Setkání v Orient expresu

Po rozvodu chtěla do západní Indie, náhoda rozhodla jinak. Usedla do Orient expresu a sama vyrazila do neznáma. Ve vlaku se ale seznámila s archeologem Maxem Mallowanem. Byl o 14 let mladší. Jejich sňatek z roku 1930 vydržel 45 let, až do spisovatelčiny smrti 12. ledna 1976.


Napsala: Kateřina Rathouská
Dramaturgie: Helena Herbrychová
Režie: Petr Vodička
Účinkují: Růžena Merunková, Dana Syslová, Aleš Procházka
Natočeno v roce 2015

Agatha Christie vydala 84 detektivních románů, 6 romantických knih, 136 povídek, 2 autobiografie, 18 her. Do roku 2005 se mělo prodat 2,3 miliardy výtisků jejích knih. V roce 1956 dostala od královny Alžběty II. Řád britského impéria a v roce 1971 byla prohlášena za Dámu britského impéria.

Poslouchejte od pondělí 14. pátku 18. září. Jednotlivé díly najdete po jejich odvysílání zde. Ostatní Příběhy slavných najdete v iRadiu.

autoři: lup , ČRo Dvojka
Spustit audio

Související