11. srpna s Meteorem do vesmíru

4. srpen 2012

Kolikrát za život se Vám stane, že se budete moci dotknout skutečného meteoritu?

Sluneční soustava je mnohem zajímavější, než by vás kdy napadlo. Odborní pracovníci Hvězdárny a planetária v Brně na Kraví hoře ji předvedou v plné kráse. Budete se moci zvážit na vahách, ukazujících vaši tíži na různých planetách Sluneční soustavy, podíváte se na model největší sopky ve Sluneční soustavě, zahrajete si s odstředivými silami, zjistíte, jak vznikají mraky na Jupiteru, prohlédnete si sbírku meteoritů, na ten největší si dokonce sáhnete. Nahlédnete také na odvrácenou stranu Měsíce, podíváte se na simulované podoby planet v dalekohledech a zjistíte, jaký je rozdíl mezi souhvězdími a znameními. Pro posluchače Meteoru otevře brněnská hvězdárna brány zdarma.


Akce začíná ve 12:00 a končí v 15:00. Prohlídka je realizována v půlhodinových intervalech. Každá skupina může mít maximálně 50 účastníků. Maximální počet účastníků je tedy 300. Na akci si můžete rezerevovat místo v sobotu 11.8. mezi 9:00 a 10:00, zasláním e-mailu na adresu meteor@rozhlas.cz. Prosíme Vás, abyste se z organizačních důvodů registrovali výhradně v tomto časovém rozmezí (na maily zaslané před 9:00 a po 10:00 odpovíme, ale odesilatele nezaregistrujeme). Termín v němž s Vámi počítáme Vám potvrdíme okamžitě, jak Váš mail zpracujeme (čím větší je zájem, tím narůstá prodleva mezi doručením mailu a odesláním odpovědi).

Přijít však můžete i bez registrace. Pokud by totiž počet účastníků převýšil maximální kapacitu akce, je možné vstoupit do Hvězdárny a planetária v Brně po 15:00 jako platící návštěvník. Spatříte totéž, co mezi 12:00 a 15:00.

Adresa

Adresa Hvězdárny a planetária v Brně je Kraví hora 522/2.


Zobrazit místo Velká letní soutěž Meteoru na větší mapě


Doprava

Tramvají číslo 4 z centra Brna. Jízdní řád ze zastávky Brno Hlavní nádraží najdete ZDE.

autor: Marek Janáč
Spustit audio