1078. schůzka: Bez práce a námahy nekyne nikdy štěstí aneb Les femmes fatales života kompozitorova

Tyto Toulky jsou věnovány neprávem opomíjené pěvkyni, altistce Barboře Hanušové. Ale znát ji budete spíš jako Betty Fibichovou, manželku hudebního skladatele Zdeňka Fibicha. První část naše titulku, to bylo její životní motto: „Bez práce a námahy nekyne nikdy štěstí.“

Betty, prostřední ze tří dcer jilemnického mlynáře, ale k úspěchu nepotřebovala svého slavného manžela. Díky svému krásnému hlasu zaujala Františka Ladislava Riegra a byla přijata do Prozatímního divadla a později přešla do Národního divadla.

"Betty Hanušová měla krásný, temně zabarvený alt," napsal o ní autor monografie o Zdeňku Fibichovi Karel Boleslav Jirák. "Od premiéry Hubičky byla první představitelkou všech Smetanových altových úloh a její pýchou bylo, že jako Radmila v Smetanově Libuši zapěla první tóny této opery při památném zahajovacím představení Národního divadla v roce 1881."

Fibicha „převzala“ po své sestře

Do života Zdeňka Fibicha ale mnohem dříve vstoupila nejmladší dcera jilemnického mlynáře – Růžena Hanušová. Právě ta byla první ženou hudebního skladatele a odjela s ním do litevského Vilna a povila mu dvojčata. Chlapce a holčičku.

Chlapec zemřel hned po narození a brzy na to se roznemohla i Růžena Fibichová. Své nemoci nakonec po návratu do Čech podlehla, ale ještě předtím požádala svou sestru Barboru, neboli Betty, aby se o jejího manžela a dítě postarala.

Dcerka Růženy a Zdeňka zemřela krátce po své matce, ale manželství Betty a Zdeňka Fibicha vydrželo. Betty se stala dvorní zpěvačkou svého manžela.

Jak jejich manželství dopadlo? A jaké byly další osudové ženy hudebního velikána? Poslechněte si celé Toulky českou minulostí s pořadovým číslem 1078.

autoři: Josef Veselý , ska
Spustit audio

Související

  • 1077. schůzka: Šance pro sukně

    Šance pro sukně. Jelikož chlapi odložili svoje suknice s příchodem novověku, je jasné, že ona šance se týká žen.

  • 1079. schůzka: Mistr secese

    Před námi je další důležitá etapa našeho historického dálkového pochodu. Na ní nám bude společnost dělat malíř, o němž lze říct, že jestli někdo z českých výtvarník...

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.