100% fleece je 100% polyester. Proč cedulky na oblečení připomínají telefonní seznamy?

2. březen 2016

Výrobci musí na cedulkách vyhovět české i evropské legislativě. A taky uvést na pravou míru všechny fantastické názvy textilních vláken, které propagují.

Víte třeba, co je to ve skutečnosti siberium, superdryntex, pylon anebo i goretex, fleece? „Jsou to pouze obchodní značky vláken, která znáte už léta. Takový 100% fleece je to samé co 100% polyester,“ vysvětluje Lukáš Zelený z časopisu dTest. Jde jen o poutavější obchodní název.

Co říkají zákony?

Podle evropského nařízení z roku 2011 musí prodejci textilu používat jednotné názvy schválených textilních vláken. Nařízení se vztahuje na textilní výrobky, které jsou složené alespoň z 80 % z textilních vláken (vztahuje se tedy i na čalounění, deštníky, matrace).

Na výrobku musí být uvedený název vlákna a jeho procentuální zastoupení (v sestupném pořadí). Třeba 80 % bavlny a 20 % polyesteru. Nesmí tam být zkratky (například 100% PES) a musí ti být snadno čitelné, viditelné a ve všech úředních jazycích států, kde se výrobek prodává.

Čtěte také

Z cedulky se ale podle zákona musíte dozvědět i o vlastnostech textilie a způsobech její údržby. Pokud by vás výrobce nepoučil a vy výrobek poškodíte, za škodu odpovídá při reklamaci prodejce. „Pokud jste řádně poučeni, máte smůlu,“ dodává Lukáš Zelený.

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio