Druhů výrobků je dnes velké množství. „Jde o to, aby nás to nezahltilo a nezabilo,“ varuje designér Jiří Pelcl

25. březen 2024

Technologie se vyvíjejí obrovskou rychlostí a velkovýroba jede na plné obrátky. „Třeba technologie výroby nábytku. Stroj je dnes schopen mnoha operací a vyrobí to, co dřív bylo velmi drahé,“ poukazuje architekt a pedagog. Jak se proměnili studenti v běhu času? Co je dnes úkolem vyučujících? Je schopen ustoupit z estetické stránky na úkor funkčnosti výrobku? Jak vnímá prestižní ocenění Czech Grand Design? A co nabízí jeho kniha Jak se dělá design?

Jiří Pelcl

Svět zaplavuje neuvěřitelné množství výrobků. „Ročně se v Evropě zrodí 150 až 180 tisíc druhů výrobků, což je šílené. Mluvíme tady jen o typech! Touha po nových věcech je velká a přirozená. Designér pracuje pro výrobu a kdyby startoval s tím, že chce dělat jen minimum nových věcí, je to problém. Jak se s tím vyrovnat? Jde o to, aby nás to nezahltilo a nezabilo,“ varuje architekt a pedagog.

I v dnešní počítačové době vede Jiří Pelcl své studenty a studentky k tomu, aby dokázali zachytit nápady tužkou na papír. „Pro kreativního člověka je to normální. Co nemůžu vysvětlit verbálně, nakreslím.“

Kvalita kresby nemusí být skvělá. „Nemusí to být kresba, kterou si dám za rámeček. Jde více o bezprostřední záznam nápadu než o výtvarnou disciplínu.“ Kreslí toho hodně a nechává si i starší sešity. „Občas jsem si v nich listoval, protože jsem si vzpomněl na něco, o čem jsem přemýšlel. Někde něco vidím a říkám si: Tohle jsem už řešil,“ vypráví profesor Jiří Pelcl v Blízkých setkáních.

autoři: Vasil Fridrich , eh
Spustit audio

Související