Zpěvák Jan Kalousek začínal na skautských táborech. „Večer se hrálo na kytary a já to chtěl umět“

30. říjen 2021

Emigroval v roce 1982. „Žil jsem v Montrealu v Kanadě. V 1989 jsem se vrátil do Čech a začal spolupracovat se skupinou Zoo,“ uvádí zpěvák.

Jedním z největších spolupracovníků v Čechách byl Ivan Hlas. Založili spolu skupinu Navi Papaya.

„Byla založena na Silvestra roku 1980. Na místo oslavy jsme jeli den předem s notnými zásobami alkoholu. Jak jsme popíjeli, nic nám na poslední den roku nezbylo. Tak jsme chodili do studánky pro vodu a hrozně jsme se tím bavili,“ vzpomíná se smíchem. Vzájemná spolupráce pokračovala i při návratu ze zahraničí.

Jan Kalousek

Jan Kalousek se věnoval i filmu. Natočil klip k písničce Už se blíží čas sluhů. S režisérem Filipem Renčem začal spolupracovat na filmu Rebelové. Dalším počinem byla Šakalí léta. „Tam mě oslovil Ivan Hlas, abych zpíval postavu Bejbyho.“

Začalo to u táborových ohňů

Kdy se Jan Kalousek začal věnovat hudbě? „Úplně na začátku to bylo na skautských táborech. My jezdili na tábor u Čekanic u Blatné. Večer se hrálo na kytary a banja. Chtěl jsem to taky umět. A pak asi v deváté třídě se mi do ruky dostala kytara a začal jsem se učit svépomocí. Úplné začátky pak byly i na Hanspaulce.“ A mezi zahraniční vzory patřili Bob Marley a Bob Dylan.

Jak žije Jan Kalousek dnes? „Oženil jsem se poměrně pozdě, bylo mi 47. Mám tři děti a je to hezké dívat se, jak vyrůstají.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.