Zpětně nabízíme záznam Gypsy Spirit 2010

4. leden 2011

V České republice se konala soutěž Gypsy Spirit už podruhé a letošní ročník probíhal v rámci vládní kampaně proti rasismu ...

Událost Gypsy Spirit se konala 10. prosince 2010 v centru kulturního a duchovního života na Pražské křižovatkce, tedy v odsvěceném kostele Svaté Anny. Cílem bylo vyhlášení výsledků soutěže a slavnostním večerem provázela Lejla Abbasová.

Gypsy Spirit je snaha prezentovat příklady dobré praxe s integrací Romů do majoritní společnosti a podpořit pozitivní obraz všech, kteří se o to snaží. Porota, která rozhodovala o oceněných, byla složena ze zástupců Romské rady a řady lidí z neziskových organizací. Projekt Gypsy Spirit má nejenom ukázat, ale i motivovat. K tomu je také prestižní ocenění určeno především. Nejvyšším vyznamenáním za tuto činnost je právě zveřejnění výsledku práce konkrétního člověka nebo organizace. Prestižní ocenění by mělo upozornit na lidi, o které se média většinou nezajímají. Stejně jako v minulém roce převzal nad celou akcí záštitu Václav Havel a letos poprvé i premiér Petr Nečas a Heidi Hautala, předsedkyně Podvýboru pro lidská práva Evropského parlamentu a samozřejmě ex-ministr pro lidská práva Michael Kocáb, který byl zároveň předsedou letošní poroty.

0:00
/
0:00

V přiloženém audiozáznamu, který exkluzivně nabízíme, uslyšíme Orchester Cigánski diabli a skladby:

Cigánské husle

Nane Cocha

Capriccio Nr. 24

Džav džav

Joj Cigáň

Cigánské mélódie

autoři: Ján Turták, Nicollo Paganini, Emerich Kálmán, Pablo de Sarasate
úprava hudby: Ernest Šarközy

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.