Živé ploty zakládáme formou rigolů a pravidelně střiháme, radí zahradník

11. říjen 2022

Výsadba živého plotu není podle zahradníka Pavla Chlouby nic složitého, jen je potřeba nezapomínat na několik základních pravidel.

„Velmi často vídávám živé ploty zakládané metodou jednotlivých jamek v trávníku. To je na fyzickou práci mnohem jednodušší, ale je potřeba si uvědomit, že když necháme trávník kolem jednotlivých rostlin, tak za prvé ho musíme pravidelně sekat a za druhé tráva kolem rostlin je konkurenční a velmi zpomaluje vývoj toho živého plotu,“ vysvětluje zahradník.

Túje je potřeba zastřihovat pravidelně, ideálně dvakrát ročně

Doporučuje jakýkoli živý plot zakládat formou rigolů. „Vykopeme rigol, který je minimálně o polovinu širší, než je zemní bal rostliny. Takže jestli máme zemní bal 50 cm velký, tak se vyplatí rigol, který je metrový. Jestli vysazujeme rostliny z květináče, tak nemusíme být tak velkorysí.“

Vzdálenosti mezi jednotlivými rostlinami se budou lišit v závislosti na velikosti rostliny. Když použijeme průměrné rostliny vysoké 40 až 70 cm, tak je vysadíme na vzdálenost sedmdesát centimetrů.

Živý plot nestřižený včas

Péče po výsadbě

Rostlina se řeže ideálně hned po jejím vysazení. „Velmi často vidím zanedbané živé ploty z tújí právě z toho důvodu, že jeho pěstitel nechtěl do rostlin zasáhnout, protože mu bylo líto je zkracovat. Pokud to neuděláme, rostliny rostou svým rytmem, ale jsou poměrně řídké v dolní části.“

Termín řezu se odvíjí od počasí. První v předjaří od začátku února do dubna, druhý je na konci června a třetí počátkem září. Provádí se jak shora, tak z boků.

Živý plot z tisu (Františkánská zahrada Praha)
Spustit audio