Žít jako single. Povídky současných českých autorů o syndromu Sexu ve městě čtou Jana Stryková, Václav Neužil a další

Prý je to příznak doby. Někdy se mu říká syndrom Sexu ve městě. Ženy a muži, kteří se nijak neženou do společného života. O svatbě a potomcích ani nemluvě. Nějaký vztah dost možná vůbec nehledají. Vědí alespoň protagonisté povídek jedněch z nejpopulárnějších českých autorů, co by vlastně od života chtěli? A dá se tomu říkat svoboda? Uslyšíte v příbězích Petry Soukupové, Miloše Urbana, Emila Hakla, Marka Epsteina a dalších v interpretaci předních herců. 

Povídky:
1. Petra Soukupová: Kočky (čte Jana Stryková)
2. Miloš Urban: S. Sin. Sing. Single (čte Klára Sedláčková Oltová)
3. Emil Hakl: Milovník (čte Svatopluk Schuller)
4. Irena Hejdová: Kohoutí večírek (čte Václav Neužil)
5. Hana Lasicová: Žít jako single (čte Apolena Veldová)
6. Marek Epstein: Seniorský balet (čte Hanuš Bor)
7. Daniela Fischerová: Plačidruh (čtou Jana Stryková, Aleš Procházka, Zdeněk Dolanský)
Připravila: Marina Feltlová
Hudba: Ladislav Železný
Režie: Vlado Rusko
Premiéra: 3. 1. 2020

Kupujte na Radioteka.cz

Fenomén singles je neodmyslitelně spjatý s 21. stoletím, i když se ve společnosti začal objevovat už na přelomu 60. a 70. let století 20.. Hlavně vlivem sexuální revoluce a rozvolněním partnerských vztahů.

Tehdy ale na rozdíl od dneška lidé žijící bez partnera nebyli bráni jako samozřejmost. Ocitali se spíše na okraji společnosti. V současnosti jich naopak neustále přibývá. Kdo tedy je „typický single“ 21. století?

Jsou si všechny příběhy singles podobné?

V povídce Kočky Petry Soukupové se setkáváme s mladou, velmi nezávislou třicátnicí Zuzanou, kterou doslova děsí představa s někým bydlet. Ani děti pro ni nejsou tématem… Alespoň do té chvíle, než zjistí, že je možná těhotná. Změní se pak její žebříček hodnot?

Spolu s Milošem Urbanem v próze S. Sin. Sing. Single nahlédnete do myšlenkových pochodů Heleny, kterou partner opustil kvůli jiné dívce. Jeho hrdinka se domnívá, že jsou si všechny příběhy singles podobné.

Žádné příběhy to ani nejsou, jen stavy, které skončí buď vztahem, nebo smrtí. Hlavně nezpohodlnět.
Miloš Urban

Emil Hakl ve svém Milovníkovi svádí svého hrdinu dohromady s bývalou kolegyní z práce. Náhodné setkání, příjemně strávený podvečer. Přestože oba spojuje vnitřní neklid i pocit osamělosti, jejich cesty se rozcházejí.

I bouřlivá rozlučka se svobodou může mít katarzní účinek, jak ve své povídce Kohoutí večírek líčí Irena Hejdová. Jedno manželství vzniká, druhé se rozpadá… Ale možná ještě existuje šance vše zachránit.

Senioři, vdovy i sociální síťaři

Singles nemusí být jen člověk nezadaný nebo po rozchodu. Může to být i vdova nebo vdovec. Kupodivu i ztráta blízkého, dlouholetého partnera může být začátkem nového, svobodnějšího života. Jako je tomu například v povídce Žít jako single Hany Lasicové.

Marek Epstein vás ve svém Seniorském baletu přivádí do party mužů za zenitem, kteří tráví většinu volného času na kole. Každý z nich má jiné zázemí, jinou minulost, jiné představy o životě. Někteří jsou zadaní, jiní žijí sami z vlastního rozhodnutí, další opustila partnerka. Ale i ti zdánlivě nejdrsnější mohou být ve skutečnosti velmi zranitelní a křehcí.

Do virtuální reality a anonymních internetových chatů nás vtáhne povídka Daniely Fischerové Plačidruh. Právě sociální sítě bývají častým útočištěm osamělých duší. Někdy jejich prostřednictvím vzplanou skutečné lásky, daleko častěji ale zůstanou veškeré touhy a sny vyvolané neznámým partnerem na síti pouze ve sféře představ.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.