Závod ve dvou letech a párek místo medaile – takový byl start běžecké kariéry novoměstské olympioničky

17. leden 2014

Narodila se v Novém Městě na Moravě, kde se prý pěstují jen dva sporty – fotbal a běžecké lyžování. Rodiče postavili malou Dášenku na lyže. První závod zvládla ve dvou letech! Poslední místo sice oplakala, ale dostala za odměnu párek, na který stříbrná olympionička Dagmar Hromádková, dnes učitelka v Křižánkách na Novoměstsku, ráda vzpomíná.

„Bylo mi dva a půl roku, když jsem jela svůj první závod. Skončila jsem na posledním šestnáctém místě a moc plakala, že nejsem na té bedně. Nakonec mi dali za odměnu párek a asi i proto jsem se rozhodla, že jednou tu medaili budu mít,“ vzpomíná na začátky své úspěšné kariéry lyžařské běžkyně Dagmar Hromádková.

Jejím trenérem byl v prvních letech tatínek. Dagmar vypráví: „Tatínek vzal vždycky provázek, přivázal si mě a když jsem nemohla, tak mi pomohl. Jsem ráda, že mě trénoval on, jezdil se mnou na závody, maminka nám dělala zázemí. A když jsem vyhrála závod, nemusela jsem umývat nádobí, což byla velká motivace.“

Dagmar Hromádková závodila na dvou zimních olympiádách. Účast na té, odkud si dovezla stříbro, na zimní olympiádě v Sarajevu v roce 1984, si musela tvrdě vybojovat. „Měla jsem v té době už syna Vašíka a když jsem se chtěla vrátit, musela jsem v nominačním závodě porazit všechny členky reprezentačního družstva. Tehdy byl také sníh jen na horách, takže mě tatínek odvezl v pondělí do Svitav, odtud jsem odjela autobusem do Pece, pak skútrem nahoru a v pátek zpátky, abych byla přes víkend s Vašíkem. Když jsem přebírala tu medaili, věděla jsem, že patří všem, kteří mi pomáhali,“ říká s dojetím Dagmar Hromádková, která před třiceti lety závodila pod příjmením Švubová.

Dnes učí Dagmar Hromádková na základní škole v Křižánkách. Žáci o jejím úspěchu ví, Dagmar jim půjčuje i své trofeje. Na nadcházející Zimní olympiádě dětí a mládeže bude úspěšná běžkyně tváří celého závodu, na zimním stadionu v Havlíčkově Brodě společně s ostatními běžkyněmi, se kterými získala olympijské stříbro, zažehne olympijský oheň.

Šestý ročník dětské zimní olympiády proběhne na Vysočině mezi 19. a 23. lednem 2014.

Spustit audio