Filmová fanynka Konůpková se ztratila v místech, kde žije Kuky

2. září 2015

Její maminka žije v Anglii, sestra v USA. Vídají se často, Eva Konůpková nemá problém sednout do letadla a přeletět půl planety. Cestování má v krvi, vystudovala cestovní ruch, a tak trochu „bokem“ také základy filmu. Své znalosti teď zúročila, zmapovala stovky míst na Vysočině, kde se točily filmy a pohádky.

„Pocházím z Nového Města na Moravě, a vůbec jsem netušila, že se právě kousek odsud, u Sněžného a Blatin, natáčela má nejoblíbenější pohádka z dětství Obušku z pytle ven. Když jsem to vypátrala, znovu jsem se na ni podívala, a to už jsem ta místa poznávala,“ vypráví v Tandemu Eva Konůpková.

Vše začalo Hliníkem, který se odstěhoval do Humpolce.
„Tady se zrodil nápad zmapovat filmová místa v kraji. Původně jsme přemýšleli o naučné filmové stezce, ale od toho jsme nakonec upustili, vyjde mapa, kde jsou místa natáčení označena,“ říká autorka publikace Filmová místa na Vysočině, která vyjde na začátku roku 2014.

Místem, kde se na Vysočině nejvíc natáčelo, je bezesporu Telč.
„Telč je pro filmaře magická. Už v roce 1952 se tam točila Pyšná princezna, např. scéna, jak tam král Miroslav pečuje o stromky. Pak se tam točila pohádka Jak se budí princezny od pana Vorlíčka v roce 1977, kde král oznamuje narození Růženky,“ vyjmenovává Eva Konůpková pohádky, které byly alespoň z části natáčené v Telči .

Informace získávala z knih, internetu, z informačních center. Ozvali se i pamětníci, kteří natáčení filmu ve své obci přímo zažili. Eva dodatečně děkuje a dodává: „Tyto informace pro nás mají vždycky obrovskou cenu, i do budoucna, pokud někdo byl na natáčení, a má dobové fotografie, které nám chybí asi nejvíce, ať se určitě ozve.“

Eva Konůpková na většině míst, kde se natáčelo, byla osobně. Někdy ovšem nevědomky.
„Když jsem mapovala turistickou trasu na vrchu Melechov, totálně jsem se tam ztratila. Nevěděla jsem, jestli doprava, doleva, začalo pršet, a já si říkala, že tam musím umřít, prostě peklo. Když jsem se šťastně vrátila domů, hned jsem si o Melechovu začala hledat informace na internetu, a úplně mimochodem jsem zjistila, že se tam natáčel můj oblíbený film Kuky se vrací,“ vzpomíná s úsměvem na svůj adrenalinový zážitek Eva.

A která část Vysočiny je filmaři neprávem opomíjená? Podle Evy je to jednoznačně Třebíč.
„Točilo se tam strašně málo filmů, mimo jiné Markéta Lazarová a Četnické humoresky, které se mimochodem natáčely na velké části Vysočiny. Chceme se ale zaregistrovat do databáze, kde se budeme nabízet jako kraj vhodný pro filmování, aby si nás filmaři více všímali,“ říká Eva Konůpková z Vysočina Tourism.

Spustit audio