Zákon nestačí dodržovat, musíme jej i hájit

1. leden 2015

S předsedkyní Nejvyššího soudu ČR Ivou Brožovou o válce, o komunismu, o moci v justici i o sporech s prezidenty. Jaké jsou rozdíly v právnickém oboru po sametové revoluci? Unikátní dokument získal cenu Jiřího Hraše na přehlídce Report 2012 a nominaci na Novinářskou cenu 2012.

„Jsem-li o něčem přesvědčena, těžko bych ustála sama před sebou, kdybych uhnula a jednala v rozporu se svým svědomím,“ říká dnes už bývalá předsedkyně Nejvyššího soudu ČR Iva Brožová.

Drobná a na pohled velmi křehká žena mnohokrát překvapila svou urputností a silou vůle. Její otec byl válečným letcem v Anglii. Dědeček vlivný národní socialista, nacisty preventivně vězněný v Buchenwaldu. Strýc se zase odmítl odvolat proti nespravedlivému rozsudku komunistické justice, protože se zločinného režimu nehodlal doprošovat…

Jak se za komunismu s takovým „původem“ dostala Iva Brožová k právničině? A jak se stala soudkyní? Proč se nechala pokřtít tajně svěceným biskupem katolické církve? A jak před lety prožívala střet se státní mocí, především svůj spor s Václavem Klausem?

V dokumentu Lenky Svobodové uslyšíte unikátní zvukové záznamy z rodinného archivu z 80. let minulého století. A také manžela paní doktorky, advokáta JUDr. Jaroslava Brože.

Režie pořadu: Yvona Žertová
Mistr zvuku: Roman Špála.

Iva Brožová
autor: Lenka Svobodová
Spustit audio