Žádnou krev? (repríza)

28. srpen 2011

Ačkoli na celém světě mnoho Svědků Jehovových odmítá nauku Společnosti Strážná věž o zákazu krevní transfuze, nesmí svůj postoj vyjádřit veřejně. Byli by potrestáni vyloučením, a tedy prakticky úplnou izolací od svých přátel a příbuzných. Proto uprostřed nich vzniklo anonymní „Spojenectví Svědků Jehovových za reformu v otázce krve“.

Jedním z nich je i český lékař, kterého pod pseudonymem Michal Malý uslyšíte v dnešním díle z cyklu Dobrá vůle. V pořadu uslyšíte také záznam ze semináře na pražské Evangelické teologické fakultě z října 2007, kdy Prahu navštívil Raymond Viktor Franz, bývalý dlouholetý člen světového ústředí Svědků Jehovových v newyorském Brooklynu.

autor: Lenka Svobodová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.