Za koukání do not jsem od Ondřeje Havelky dostával přes prsty, směje se operní pěvec Adam Plachetka

20. září 2023

Nebe na zemi. To je album písní W + V, na kterém zpívá spolu s Ondřejem Havelkou. Nápad vznikl v ČT. „Zavolal jsem Ondrovi, jestli by se do toho nechtěl pustit se mnou. A chtěl,“ vypráví. Je těžké zbavit se operní techniky? Jaký má vztah k žánru country? Co všechno připravuje pro výročí B. Smetany? Začínal velkými či menšími rolemi? Co by radil mladým studentům? Jak se stará o hlas a jak strávil dobu pandemie?

„Asi dva roky jsme projekt chystali. Teď už je to venku a bavíme se tím,“ vypráví Adam Plachetka. Zkoušky prý nebyly jednoduché. Textu je v písničkách hodně.

„Člověk má pocit, že písničky zná. Když ale máte trefit třeba v Babičce Mary všechno od začátku až do konce na první pokus, zjistíte, že to není snadné. Největší problém však byl v tom, že jsem zpíval to, co je v notách. V jazzu musí ale člověk poletovat okolo. Takže jsem se snažil koukat do not co nejméně a zapomínat na to, protože jsem dostával od Ondřeje přes prsty,“ vzpomíná se smíchem.

Křest CD proběhne 21. září v Českém rozhlase a deska vyjde ve vydavatelství Radioservis. Kmotrem bude Zdeněk Svěrák. Pak na účinkující čeká 15 koncertů. „Kluci z kapely jsou skvělí muzikanti a věřím, že jsme si všichni sedli. Ten projekt mě moc baví a už teď si to užívám,“ těší se operní zpěvák Adam Plachetka.

autoři: Adéla Gondíková , eh

Související