Vzpomínejte s námi na Hanu Hegerovou: „Muzikanti v kapele mi říkali Paní,“ svěřila se v Toboganu

23. březen 2021

Hanu Hegerovou si připomeneme reprízou pořadu z prosince 2010. Legendární šansoniérku pozval k rozhlasovému mikrofonu Aleš Cibulka. Výjimečná zpěvačka zemřela 23. března 2021. 

Hana Hegerová

Zpěvačka Hana Hegerová se s Alešem Cibulkou k rozovoru potkala v pražské kavárně při šálku zeleného čaje a teplého jablečného štrúdlu s kopečkem smetany. „Já ráda hřeším,“ smála se tehdy, v roce 2010. A při rozhovoru přiznala, že se nerada vrací do minulosti. „Dívám se jen dopředu,“ svěřila se. 

Výjimečná zpěvačka byla křtěná Carmen Maria Štefania, jméno Hana v občanském průkazu neměla. Narodila se v roce 1931 na Slovensku jako Carmen Farkašová. „Moji blízcí mi říkají Carmen, moje kapela mi říká Paní,“ vyprávěla. „A jeden pán mě oslovil Mistryně,“ smála se šansonierka.    

autor: Aleš Cibulka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.