Výstava jako rodinný podnik Olbrama Zoubka

10. únor 2014

Do Jízdárny Pražského hradu zvala kurátorka a dcera Olbrama Zoubka Polana Bregantová.

Sám autor koncipoval výstavu jako proud soch. Bez panelů, jednotlivý oddílů apod. Jak sochy vznikají, zjistíte na místě z pěti dokumentů ČT z rozmezí 20 let. Během pondělků 10. a 24. března vždy od 16:00 bude výstavu i běžným návštěvníkům komentovat přímo Zoubek. „Po domluvě je možné si výstavu i prohmatat,“ obrací se na nevidomé kurátorka.

Polana Bregantová


Před Palachem měli i estébáci ostych

Výstava není vyčerpávající. Spoustu soch totiž sochař věnuje jako dar. „Jeho daňový poradce z toho není nadšený,“ usmívá se kurátorka. Vystavena není ani posmrtná maska Jana Palacha. Nejde prý o dílo umělecké, ale řemeslné. A jak je vůbec možné, že autorovi nebyla zabavená policií? „Před Palachem měli i estébáci ostych,“ cituje Zoubka jeho dcera.

Dokdy je výstava otevřená, jaký má Olbram Zoubek vztah se svým bratrem i další zajímavosti se dozvíte ze záznamu v iRadiu.

autor: Daniela Brůhová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.