Vyprávět nevyprávěné: 50 zamlčovaných příběhů z období před rokem 1989. Dvoudílná série dokumentů z unikátního posluchačského projektu

13. listopad 2016

Začátkem roku 2016 jsme v ČR začali s nezvyklým hledáním na téma: nevyprávěné příběhy z období před rokem 1989. Hledat něco, o čem nikdo právě nemluví, je samozřejmě trochu paradox. Přesto jsme pustili do éteru výzvu. A dostali jsme více než 50 příběhů.

Osm nizozemských novinářů před lety spustilo Iron Curtain Project, ve kterém různými způsoby zkoumají, jak nás dnes ovlivňuje železná opona. I my jsme vyzvali posluchače, aby s námi sdíleli své příběhy. Dokumentaristka Brit Jensen s hudebníkem Filipem Jakšem z nich pak vytvořili pět krátkých dokumentů, které odvysíláme jako Vyprávět nevyprávěné I a II.


Původní výzva projektu Vyprávět nevyprávěnéSbíráme osobní zkušenosti, zážitky a vzpomínky z doby před rokem 1989. Zajímají nás možná osobní pochybení, kompromisy, kterých se mnoho lidí bylo nuceno z různých důvodů dopouštět, i to, za co se Vy osobně cítíte vinni nebo spoluzodpovědní. I tyto příběhy jsou součástí naší historie a chceme je sdílet – bez odsuzování, se snahou pochopit období naší nedávné historie i motivace lidí, kteří v ní žili.

Jsou to příběhy o dilematech. O tom, jaké to je, když je člověk k něčemu tlačen/nucen/veden. Nebo když si třeba jenom neuvědomí, čeho se kvůli svému činu stane součástí. A vystupují v nich obyčejní lidé.

Muž, který byl v 80. letech jako student ambiciozní svazák. Vesničan, který se stal tajemníkem a pak psal i komunistické proslovy, aniž by tomu nějak věřil, jak sám dnes tvrdí. Kluk, který se v 17 ocitl u výslechu a řekl pravdu, čehož pak velmi litoval. Jak o tom všem přemýšlejí dnes?


Projekt uskutečnila za Český rozhlas dokumentaristka Brit Jensen ve spolupráci s Danem Moravcem a Evou Nachmilnerovou. Další krátké animované filmy a divadelní představení můžete vidět na stránkách projektu.

Pořad Vyprávět nevyprávěné měl celovečerní předpremiéru v březnu 2016 na festivalu Jeden svět. Kromě krátkých rozhlasových dokumentů se tam tehdy prezentovaly i filmové animace a divadelní monolog, který jsme dělali v koprodukci s nizozemskými novináři právě na základě zaslaných příběhů.

autor: Brit Jensen
Spustit audio