„Vypadalo to, že se rozloučím se životem,“ přiznává úspěšná podnikatelka Eva Štěpánková

5. červen 2019

Začínala podnikat doma v kuchyni s pár tisíci a diplomem z VŠCHT. Byla pracovitá a úspěch značky Ryor se dostavil. Musela mu ale i dost obětovat.

Začínat v roce 1991 s podnikáním v oblasti kosmetiky nebylo vůbec jednoduché. Do Československa se valily výrobky ze Západu a obstát v konkurenci s vlastními produkty se rovnalo zázraku. Eva Štěpánková se rozhodla vsadit na rozvíjející se trh profesionálních kosmetických salonů, ale zákaznice brzy začaly vyžadovat její přípravky i pro domácí ošetření. Tak se rozjelo podnikání, které po 28 letech vyrostlo ve firmu s 80 zaměstnanci.

Nasazení se na ní podepsalo

Eva Štěpánková

Pracovní zatížení se kromě partnerského života podepsalo také na zdraví Evy Štěpánkové. „Před dvěma lety se tělo vzbouřilo a praskly mi dvě ploténky v páteři. Musela jsem na operaci, ale přidaly se komplikace, vůbec jsem nechodila, rozpadal se metabolismus a vypadalo to, že se rozloučím se světem,“ vzpomíná na těžké životní období.

Nekňuč a makej!

Zachránila ji dcera, která dnes firmu vede. Nechala maminku z nemocnice převézt domů a začal boj o návrat do života: „Rehabilitace byly hodiny mučení. Měla jsem všude kolem sebe transparenty: Nekňuč a makej! Ty to dokážeš!“ vypráví s tím, že z úplné nepohyblivosti se dopracovala k jedné hůlce. Strašně se snažím. Vylézt do schodů ve firmě je pro mě náročné, ale prostě musím,“ říká s charakteristickým odhodláním.

Jsou parabeny v kosmetice opravdu tak škodlivé, jak někteří tvrdí? Jaké kouzlo se skrývá v konopné kosmetice? A jak svoji maminku vidí její dcera Jana, která do rozhovoru vstoupila po telefonu? Poslechněte si ze záznamu.

autoři: Stáňa Lekešová , and
Spustit audio

Související