Vybírejte pohádku, kterou odvysíláme v září

25. září 2013

I v měsíci září za vámi přicházíme s nabídkou tří pohádek, ze kterých si každý může vybrat "tu svou". Zvolte si jedno ze tří vyprávění, kterému dáte své hlasy!

Hlasování probíhá téměř po celý měsíc a ukončeno bude ve středu 25. září ve 12:00 hodin. (Vybíráte pohádku, kterou budeme vysílat v neděli 29. září po 13:00 hodině.)
Vybírejte z naší navé nabídky!

Alabastrová ručička
Mlynářské dceři Zuzance se přihodí hned dvě věci najednou. Zakouká se do pohledného dragouna a zároveň o čarodějné noci sv. Jána nalezne alabastrovou ručičku, díky níž se setká s královnou a princem z nedalekého hradu, který ji okouzlí. Je to sen, anebo skutečnost? Alabastrová ručička otvírá cestu k bohatství i ke štěstí. Starý vysloužilec Martin se snaží vrátit Zuzanku zpátky na zem, ale zdá se, že tahle cesta je marná, protože rodiče s ní mají jiné plány. Tajemství alabastrové ručičky je však mnohem silnější, a tak se nakonec přese všechna úskalí a zlovolné náhody může konat svatba.
Klasickou českou pohádku Boženy Němcové zdramatizovala Libuše Blažejová a v roce 1967 ji natočil režisér Jan Berger. V hlavních rolích si tehdy zahráli Marie Glázrová, Jaroslav Moučka, Růžena Merunková a Helena Štáchová.

venkovská dívka
0:00
/
0:00

O bílé laňce
Králova nezkrotná lovecká vášeň stojí za prokletím jeho dcery Jitřenky. Podle sudby vládkyně bílých laní nesmí právě narozené děvčátko nikdy spatřit ani jediný sluneční paprsek. Po dlouhý čas hlídají královští rodiče i chůva Jitřenku na každém kroku, a přesto ji neuhlídají. Jednoho dne za vycházejícího slunce se dospívající dívka promění v bílou laň a prchne do lesa. Čeká ji utrpení, úzkost, stesk i naděje, neboť kletbu může prolomit jen opravdová a čistá lidská láska. A tu musí Jitřenka, chce-li se zachránit, najít.
Rozhlasovou pohádku podle literární předlohy Františka Hrubína napsala Jarmila Turnovská. V roce 1983 ji natočil Karel Weinlich s Martinou Hudečkovou a Janem Čenským v hlavních rolích.

Les

Zlaté kapradí
Veliká láska ovčáka Mikeše k lesní víle předurčila jeho další osud. Mladka se vzdala všeho, jen aby mohla se svým milým zůstat. Do jejich dalších dnů však zasáhla vojna a Mikeš musel narukovat. Nelítostné bitevní vřavy se ho naštěstí ani nedotkly, neboť mu jeho žena tajně zašila do košile kouzelné semínko zlatého kapradí, které dokáže za všech okolností chránit. Leč pochybil Mikeš sám. Co nedokonaly nepřátelské kulky, to způsobila povýšená generálská dcera a ovčákovo vrtkavé poblouznění. A teprve poté, co se Mikeš vrátil do své rodné vsi, mohlo dojít k nápravě. Možná ti dva spolu nakonec zůstali, ale jistě to nikdo neví. Poděli se totiž kdovíkam, snad na sebe vzali i jinou podobu, a dodnes nikdo neví, kde je jim konec.
Pohádku Jana Drdy zdramatizoval Jan Berger a v roce 1979 ji natočil s Miroslavem Moravcem, Gabrielou Vránovou a Janou Štěpánkovou v hlavních rolích.

venkovský chlapec
0:00
/
0:00

Naše korespondenční adresa je:
Český rozhlas 2
Vinohradská 12
120 99 PRAHA 2
obálku zřetelně označte heslem: "Vyberte si pohádku"

Hlasování se řídí dále následujícími podrobnými PRAVIDLY.


V hlasování, které probíhalo (nejen) na stránkách Dvojky a bylo ukončeno ve středu 21. srpna ve 12:00 hodin, zvítězilo vyprávění "Ragnarovy dcery", které získalo 2040 hlasů, což znamená, že oslovilo 57% hlasujících. Právě tuto pohádku jsme vysílali v neděli 25. srpna po 13:00 hodině.
DĚKUJEME ZA VAŠE HLASY!

autor: Václava Ledvinková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.