Hlasujte pro pohádku měsíce května

22. duben 2015

V květnové nabídce najdete dvě lidové pohádky. Hubatou Káču, kterou si čert odnese do pekla, snad není třeba představovat. Uslyšíte ji s Vlastou Žehrovou, Otakarem Brouskem ml. a Tomášem Töpferem. Český Honza je veselým vyprávěním o tom, jak chytrý chasník dojde ke štěstí s Janem Kolaříkem, Zuzanou Slavíkovou a Jiřím Pechou. Vyberte a hlasujte!

Ovlivněte vysílání Dvojky v neděli 31. května 2015. Hlasování bude ukončeno ve středu 27. května ve 12:00.

František Pavlíček: Čert a Káča

Ženská by neměla být na mužského příliš hrr – na zajíce se taky nechodí s bubnem…

Když žena nepustí muže ke slovu, nemůže ji požádat ani o tanec. A právě to je problém ovčáka Kuby a jeho milé Káči. Kuba prostě nechce tančit tak, jak Káča zpívá. I když má Káča Kubu ráda, zařekne se, že s ním nebude tančit. To by si raději dala do uší koudel, aby neslyšela, jak vyhrávají. Ale zatančit by si přeci jen chtěla. I kdyby měla jít do kola se samotným čertem…

Kdo má víc nahnáno: čert s Káčou na zádech, nebo milostpán, pro kterého si čert přišel? Dokáže Kuba pomoct čertovi i lidem? Vrátí milostpán všechny nakradené peníze? A pomůže Káče studená koupel?

0:00
/
0:00

V režii Karla Weinlicha účinkují Vlasta Žehrová, Otakar Brousek ml., Tomáš Töpfer, Martin Růžek, Antonín Hardt, Karolína Slunéčková. Natočeno v roce 1982.

 

Zdeněk Kozák: Český Honza

buchty

Český Honza je veselou pohádkou o chalupářském synkovi, který se musí vydat do světa, aby unikl verbířům. Díky své odvaze a spravedlnosti získá Honza na své cestě kouzelné housle, které užívali dva popletení čerti ze starého mlýna. Se zázračnými houslemi přemůže zákeřného draka a vydá se na další dobrodružství.

V příběhu Zdeňka Kozáka, který vychází z lidových motivů, si hlavní hrdina lehce poradí s nadpřirozenými bytostmi, ale záhy zjistí, že na lidskou proradnost sám nestačí. Nebýt hodné princezniny služky Madlenky, by totiž skončil navěky v šatlavě záludného krále Hulána III. a jeho rozmazlené dcery Krasomíry. Jak potrestat zloděje houslí, jejichž moc může být zneužita? Humorná pohádka o tom, že kouzla nemusí člověku přinést jen štěstí, proto je lepší důvěřovat vlastnímu úsudku a přátelství druhých, je navíc obohacena půvabnými písničkami.

0:00
/
0:00

V režii Zdeňka Kozáka uslyšíte Drahomíru Hofmanovou, Jana Kolaříka, Jaroslava Kuneše, Zdeňka Junáka, Zuzanu Slavíkovou, Gabrielu Ježkovou, Erika Parduse, Jiřího Tomka, Libuši Billovou a Jiřího Pechu. Natočil Český rozhlas Brno v roce 2002.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.