Rozhlasová pohádka slaví 70 let. Dvojka v létě odvysílá archivní skvosty

23. červen 2016

Před 70 lety začal rozhlas vysílat pohádky pro děti. Od 3. července do 28. srpna 2016 připravila Dvojka na prázdninové neděle výběr pohádek z archivu, které se dlouhou dobu nereprízovaly nebo dokonce zazněly jen v premiéře. Poslechněte si tu nejstarší!

Úplně první pohádku Modré pírko vysílal rozhlas 23. června 1946. Podle textu J. Toucové-Mettlerové ji upravila Marie Rousková a nastudoval ji legendární režisér a pedagog Miloslav Disman. Do konce roku 1946 bylo připraveno ještě 25 dalších pohádek, vesměs neznámé tituly. V archivu se ale nedochovaly.

Pravidelný čas (nedělní 13. hodinu) pohádky získaly až v roce 1952. A tehdy se staly skutečným fenoménem. Dvojka připravila na létní neděle průřez těmi nejzajímavějšími. Ještě týden po jejich odvysílání je najdete k poslechu zdarma on-line na stránce Hry a četby.

Přehled pohádek vysílaných k 70. výročí

Nejstarší pohádka v archivu


S přípravou rozhlasových pohádek jsou kromě režisérů spjatí i dramaturgové Libuše Blažejová, Eva Košlerová (celých 40 let), Václava Ledvinková, Zuzana Vojtíšková a autoři jako František Pavlíček, Marie Kubátová, Karel Šiktanc, Anna Jurásková, Markéta Zinnerová, Miloň Čepelka, Zdeněk Svěrák, Melita Denková, Petr Vodička…

Připomínání 70letého výročí Dvojka odstartuje Čapkovou Pohádkou pošťáckou (1956, režie Jiří Horčička) se Stanislavem Neumanem v hlavní roli. Příběh zamilovaného dopisu bez adresy je v době e-mailů a sociálních sítí raritou. Ale má své kouzlo a určitě bude bavit i dnešní děti.

Unikátní bude třeba i prázdninová pohádka, která bude ladit s konáním letních olympijských her: humorný příběh Aleny Riegerové O sportovním duchu (1980, režie Jiří Weinlich) s Františkem Filipovským coby staříčkem a Josefem Abrhámem v roli ducha jménem Buďfita.

Probuďte vlastní fantazii

Nabídka pohádkového rozhlasového léta je skutečně pestrá. Jedno mají vybrané tituly společné: dávají prostor pro rozvíjení fantazie a představivosti. A to je hlavně v dnešní době výrazné vizualizace opravdu důležité.

Když se děti naučí poslouchat rozhlasové pohádky, osvojí si tak jedinečnou schopnost dotvářet si příběhy díky vlastní obrazotvornosti. Proto čtěte dětem pohádky sami. Anebo jim pusťte ty rozhlasové!

Spustit audio