„Vracíme se ke kalhotám do zvonu.“ Módní návrhářka Klára Nademlýnská o letošních trendech

29. únor 2016

Jaké jsou letošní trendy? Kdo ve skutečnosti „určuje“ módu? Jak je těžké se prosadit v Paříži v módní branži? Otázky pro Kláru Nademlýnskou.

„Současná móda je tolerantní a každá žena si může najít to své. V módě bychom si měly hrát a oblečení by nám mělo pomáhat ukázat, kdo jsme. Čím míň se toho lidi bojí, tím to může být zábavnější,“ soudí návrhářka Klára Nademlýnská.

Trendy pro letošek

„Kolekce jsou venku a jsou tam dva směry, kdy se vracíme k jednoduchosti. Hodně černobílé kombinace, květinové vzory nebo kostky. Je tady návrat ke kratším kalhotám a těm do zvonu. Je tam variabilita, takže si každý může zvolit to, co mu sluší,“ vybízí renomovaná návrhářka.

Módní trendy by podle ní měly hlavně inspirovat. „Ne na sebe slepě něco obléknout, jako jste viděli někde v časopise.“ I jí se stává, že jsou její modely v časopisech kritizované. „Všechno se nemůže líbit všem. Vždycky bude skupina, které se to bude líbit, a druhá, která bude říkat, že je to příšerný.“

Modely Petry Ptáčkové (na stranách) a Kláry Nademlýnské (uprostřed)

Kdo tedy určuje, co se bude nosit? „V současné době to jsou módní novináři, kteří z přehlídek udělají výcuc. A to určuje, co bude in.“ Její návrh najdete na snímku uprostřed. Oba krajní modely patří návrhářce Petře Ptáčkové.

Tvůrčí i nákupní strategie

Když vytváří každého půl roku novou kolekci, jde to někdy ztuha. „Jsou momenty, kdy mám pocit, že mi to jde, pak chvíle, kdy to drhne. Chci zůstat sama sebou a přitom udělat krok vpřed. Někdy se to pere.“ Pomáhá jí ale pomyslný Damoklův meč termínu. „Někdy je ku prospěchu věci, když na vás čas tlačí.“

Kdy si sama něco kupuje, dá na první impulz. „Když se v tom moc šťouráte, nikdy to nedopadne dobře.“ Při výběru ale často zasáhne i profesionální deformace: všechno obrací naruby. „Jsem pintlich a vždycky se dívám na vypracování. Ta kvalita je moje obsese. Dělám to i u synových tepláků.“

Co se nedá naučit

Maminka byla dámská krejčová, takže návrhářka vyrůstala mezi látkami, nitěmi a špendlíky. „Nepřemýšlela jsem o tom, že bych dělala něco jiného,“ přiznává. Technika se prý dá naučit, ale třeba modelista střihů potřebuje i talent. „Tam ten cit být musí, protože musí vycítit, co tím ten návrhář chtěl říct.“

Klára Nademlýnská

Právě jako modelistka pracovala Klára Nademlýnská sedm let v Paříži. První roky byly nejtěžší. „Nechtěla jsme se živit něčím jiným. Začínala jsem přes modeling a obšíváním kamarádek.“ Později ve firmách s dámskou luxusní módou se poznala s Terezou Maxovou. Dodnes zůstaly kamarádky.

Stalo se jí, že něco nechtě okopírovala? Kdo určuje módní trendy? Co radí ženám vyššího věku? Jak se jí pracovalo pro soutěž Star Dance? Více uslyšíte v Archivu pořadů.

autoři: eh , Jolana Voldánová
Spustit audio