Vlčí máky zachraňují příběhy bojovníků za svobodu. Začala sbírka ke Dni válečných veteránů

1. listopad 2019

Od začátku listopadu si můžete koupit červené květy vlčích máků. Přispějete tím k uchování příběhů válečných veteránů, aby se na jejich hrdinství nikdy nezapomnělo. Veřejnou sbírku pořádá nezisková organizace Post Bellum ke Dni válečných veteránů.

Den válečných veteránů se připomíná 11. listopadu po celém světě, hlavně v anglosaských zemích. Lidé z Post Bellum se snaží, aby více zakořenil i u nás. Abychom nezapomněli na vojáky z bojišť druhé světové války, účastníky odboje, aktivní bojovníky proti komunismu nebo ty, kdo nedávno sloužili v zahraničních misích.

Podpořte veterány vlčím mákem

Do sbírky přispěje každý, kdo si během sbírkových v prvních dvou listopadových týdnech pořídí symbolický květ vlčího máku. Díky získaným penězům budou dokumentaristé Paměti národa natáčet a uchovávat další vzpomínky válečných veteránů a lidí, kteří bojovali za svobodu a demokracii, za svobodné Československo.

Jak víc přispět

Přispět se dá velmi jednoduše na webu denveteranu.cz nebo na sbírkových místech, kterých loni bylo po celé ČR více než 360. V kavárnách, knihovnách, obchodech, trafikách, firmách. Okolo 11. listopadu také v ulicích potkáte dobrovolníky s kasičkami.

Sbírka Paměti národa ke Dni válečných veteránů v roce 2018

  • 363 sbírkových míst
  • více než 200 dobrovolníků
  • 37 520 rozdaných květů máku
  • 1 290 406 Kč výtěžek ze sbírky
  • ve všech 14 krajích ČR

Letos poprvé pak Post Bellum hledá partnera na sociální pomoc válečným veteránům druhé světové války a účastníkům druhého a třetího odboje.

„Chceme najít zkušeného člověka, důvěryhodnou partu lidí, organizaci, občanský spolek, se kterými zorganizujeme rozličnou sociální případně zdravotnickou či jinou i věcnou pomoc. Naše sbírka se ohromně rozrostla a už loni jsme uvažovali, že část vybraných peněz dáme na sociální služby nejstarším občanům, kteří se nasadili v boji za svobodu. Letos se do toho chceme konečně pustit,“ říká Mikuláš Kroupa, ředitel společnosti Post Bellum.

Loni se ve sbírce vybralo téměř 1,3 milionu korun. Vlčí máky mohou lidé za dobrovolný příspěvek získat od Paměti národa už po páté. Sbírka potrvá od 1. do 14. listopadu.

zdroj: Paměť národa / Post Bellum

Související