Vladimíra Dvořáková: Šátek není burka! Ale proč vůbec řešíme muslimy, místo abychom řešili radnice?

7. říjen 2014

Zákaz křížku na krku nebo zákaz ošetřovatelství pro řádové sestry. Kam až může vést uměle vyvolaná xenofobie halící se do zákazu náboženských symbolů? A není to jen maskovací kampaň před volbami?

Koncem srpna pražská střední zdravotní škola zapověděla nošení šátku. Nemocnice Motol také odmítla praktikantky s muslimskými šátky s odkazem na hygienu a jednotný oděv sester.

Podle politoložky Vladimíry Dvořákové nemáme jediný důvod pro zákaz. „Šátek není nic, co by bylo něco neslušného.“

Dvořáková má obavu, že se tady záměrně dlouhodobě vytváří atmosféra, „aby se další volby daly vést na té xenofobní, antimuslimské vlně“.

Šátky mají tradici i u nás

Připomíná ženy nosící šátky, protože jim v důsledku chemoterapie vypadaly vlasy. Stejně jako skutečnost, že v minulosti byly šátky normální součástí oděvu. Zejména vdané ženy nosily šátky. Čemu ale vadí jako náboženský symbol?

Pokud navíc budeme důslední a zakážeme veškerá náboženské symboly, co uděláme s křížkem po babičce na krku během maturity? „Tak té studentce řeknu: Ne, ne, ne, ty máš náboženský symbol?!“ ptá se Dvořáková.

Co se šátky jeptišek?

Odmítá i motolské stanovisko o jednotném úboru sester. „Zakážeme řádovým sestrám, aby ošetřovaly?“ Anebo zakážeme jeptiškám doplňovat si dodatečně studium ošetřovatelství, protože jim nedovolíme studovat v řádovém oděvu?


Muslimové v ČR
Podle posledního sčítání lidu se u nás k islámu hlásí 20 000 lidí. Podle Vladimíry Dvořákové se 90 % Čechů s muslimem u nás nepotkalo. Muslimské ženy u nás studují medicínu, protože v jejich zemi jim studium často není umožněno.

Problém nošení muslimského šátku není nový. Poprvé se řešil zrovna v době, kdy se projednával služební zákon. Podruhé právě teď. Před volbami. „My tady neřešíme, jak otevřít radnice, jak budou transparentní účty, jakým způsobem se bude jednat o hazardu.“ My tady řešíme šátky.

Nebuďme fanatiky xenofobie!

„Riziko není islám. Riziko je fundamentalismus,“ připomíná Dvořáková. „Katolická církev také není totéž, co inkvizice v minulosti.“

Česká společnost je podle ní tolerantní. Ale připomíná také, že fanatismus vzniká v momentě, „kdy se opustí hodnoty, na kterých je systém postaven. A u nás je postaven na lidských právech a na důstojnosti člověka. Jakmile tenhle princip opustíme, stáváme se lehce manipulovatelnými.“

Proč se Rusko vrací k tradici propojení trůnu a oltáře! Jaký bude osud volyňských Čechů na Ukrajině? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: zis , Vladimíra Dvořáková , rota
Spustit audio