Vladimíra Dvořáková: Předseda ČSSD se jednoznačně snaží odstavit stranické komunální politiky

17. březen 2015

Víkendový volební sjezd sociální demokracie ukázal, že pozice Bohuslava Sobotky je ve straně velmi silná. Delegáti mu navíc zvolili tým, který si přál. Je tak předseda ČSSD i silný premiér?

„Premiér opravdu může být spokojený. Někdo říká, že teď má vedle sebe přikyvovače. Kdyby byli zvoleni jiní, zase by se říkalo, že mu budou dělat podrazy,“ říká politoložka Vladimíra Dvořáková.

Když se stal Sobotka premiérem, tak jsme si všichni říkali, že bude slabým předsedou vlády. Podobně jako Petr Nečas. Sobotka ale na sobě hodně pracuje a snaží se své postavení posílit.

Je Sobotka jen úředník?

„Podporu dostává hlavně kvůli tomu, že je to typ úředníka a všichni máme pocit, že tedy bude dobře pracovat. Dnes je navíc jasné, že má opravdu silný mandát a taky velkou odpovědnost.“ Jak se mu bude dál dařit, to ostatně posoudí voliči.

Čtěte také

Mizí hejtmani do pozadí?

Většina politických stran staví na komunální základně. Tady ale všichni dobře víme, že sociálně demokratičtí hejtmani byli spojováni s pučem v Lánech. Předseda to dobře ví. A je tak vidět jeho snaha tyto lidi odtavit od velké politiky. Navíc se podařilo, aby opustili parlament. To ve chvíli, kdy se museli rozhodnout, jestli budou hejtmani, starostové nebo poslanci.


Jako Lánský puč ČSSD je označována tajná schůzka několika vrcholných stranických politiků na Zámku v Lánech. Šlo o povolební jednání s prezidentem Milošem Zemanem, které snad mělo odstranit z čela sociální demokracie Bohuslava Sobotku. Proběhla po volbách v roce 2013.

„Sobotka se poučil z chyb Petra Nečase, který podlehl silnému tlaku lidí z regionů. To mu ale nakonec zlomilo vaz. Současný premiér si je toho dobře vědomý a tak se snaží vliv regionů hodně omezovat.“

Kdo je Milan Chovanec?

„Popravdě, já si nejsem jistá, že bych vsadila na kartu právě Milana Chovance. Už ukázal, že dokáže velmi rychle změnit názor.“ Dodnes prý není jasná jeho role v tzv. Lánském puči. Jen víme, že se od skupiny kolem hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška a poslance Jeronýma Tejce, velmi rychle distancoval.

Milan Chovanec je ale podle politoložky velmi vlivnou postavou. Vládne velmi silovému ministerstvu vnitra. A po přijetí nového služebního zákona je jedním z jeho náměstků i super úředník. „To jeho pozici ještě posiluje,“ dodává. A teď je navíc i prvním místopředsedou celé sociální demokracie.

Jak jsou na tom v Česku ženy v politice? Potřebují kvóty nebo jen vytvoření podmínek? A jak vypadá práce v komunální politice? Není náhodou důležitější, než ta takzvaně velká? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis , Vladimíra Dvořáková
Spustit audio