Virová infekce zvyšuje riziko autismu

5. říjen 2013

Aktivace matčina imunitního systému během těhotenství zřejmě může narušit vývoj nervových buněk jejího dítěte. Následkem je jejich zhoršená schopnost komunikace.

K tomuto objevu dospěli neurovědci z Kalifornské univerzity v Davisu. Mohl by vysvětlovat, jakým způsobem virová infekce těhotné matky zvyšuje riziko, že její dítě bude trpět autismem či schizofrenií. Jejich studie je také první, které se podařilo prokázat, že do vývoje mozku plodu může zasáhnout matčin imunitní systém. Vědci srovnávali mozky mláďat laboratorních myší a potkanů, jejichž matky v období březosti byly nebo nebyly vystaveny virové infekci.

Výsledky prokázaly, že mláďata matek, u kterých infekce zaktivovala imunitní systém, mají v mozku významně větší množství imunitních molekul známých jako MHC I. Vědci také zjistili, že jejich vysoká hladina narušuje schopnost neuronů vytvářet funkční spojení neboli synapse. S jejich pomocí si neurony předávají signály a komunikují. Dřívější výzkum naznačil, že právě změny v tomto propojení nervových buněk mohou být příčinou schizofrenie a poruch autistického spektra.

Poté, co vědci hladinu molekul MHC I. snížili, se hustota synapsí v mozku hlodavců vrátila na normální úroveň. Ty však nejsou jediným hráčem, který snižuje hustotu synapsí: vědci také objevili dosud neznámou signalizační dráhu, která kromě molekul MHC I. zahrnuje dvě další látky (kalcineurin a Mef2). U potomků matek vystavených virové infekci byla výrazně aktivnější než u mláďat matek z neinfikované skupiny.

Zdroj: UC Davis

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio