Víme, kde leží kavárna z filmu Amélie z Montmartru. Prožijte romantický víkend ve městě lásky Paříži

25. květen 2015
Dvojka na cestách

Eiffelovka a zvuk harmoniky na bulváru Champs Elysées. Může snad být romantičtější atmosféra? Užije si ho posluchač Dvojky, který vyhrál s Dvojkou na cestách.

Louvre s Monou Lisou. Katedrála Notre Dam. Eiffelova věž… Pokud se jako Amélie vydáte na vrcholek kopce Montmartre, můžete tam navštívit zajímavou baziliku Sacré-Cœur.

Slavná kavárna

Kdo před architekturou dává přednost atmosféře, může si dát kávu v Café des 2 moulins. Tedy v Kavárně u dvou mlýnů, kde pracovala i filmová Amélie Poulainová. Najdete ji na růžku ulic Lepic a Cauchois.

A proč že se vlastně jmenuje kavárna u dvou mlýnů? No protože nedaleko je také slavný kabaret Moulin Rouge a jeho mlýn.

Tohle všechno teď na vlastní oči uvidí pan Jiří Pech z Prahy 6. Ostatní posluchači se uličkami Paříže můžou projít alespoň virtuálně. Interkaktivní prohlídka pomocí okna níže začíná přímo u Améliiny kavárničky. Kdo má radši skutečné výlety zadarmo, musí dál soutěžit s Dvojkou na cestách.

Pro polibek Oskara Wilda

Výherce Dvojky na cestách Jiří Pech vezme do Paříže manželku

Pařížskou zajímavostí je i hřbitov Père-Lachaise, kde jsou pochovány desítky významných osobností jako hudebník Georges Bizet, egyptolog Jean-François Champollion nebo zpěvačka Édith Piaf.

Náhrobek Oscara Wilda byl celý pokryt otisky ženských rtů, až hrozilo, že by mohl být nenávratně poškozen. Byla zde tedy naistalována skleněná zábrana. Ale ani ta ženy neodradila a nyní už je i ona pokrytá otisky rtěnek.

autor: Anna Kociánová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.