Poznejte místo, kde se natáčela Mamma Mia. Pagasitický záliv v Řecku: azurově modré moře, ostrůvky a tuleni

15. červen 2015
Dvojka na cestách

Pagasitický záliv vytváří pevnina a do moře vysunuté pohoří Pelion. Záliv je spojený se zajímavou mytologií i přírodním bohatstvím. Návštěvníkům nabízí neopakovatelné možnosti pro aktivní i pasivní turistiku.

Malý záliv rozbíhající se od přístavního města Volos skýtá četné malé ostrůvky, vhozené do azurově modrých vod, tak oblíbených u výjimečně se vyskutujícího druhu tuleně středomořského. Mezi ty nejromantičtější patří Prasuda a Trikeri.

Prasuda

Prasuda nemá více než 50 m2. Na jeho břehu nechal jeden zachráněný námořník z vděčnosti postavit překrásný kostelík zasvěcený panence Marii. Je fascinující, jak hluboko kolem tohoto ostrůvku můžete dohlédnout.

Sluneční paprsky opírající se zde do křemečitého písku na dně vytváří kolem ostrova modrozelenou barvu všude. Tím je také inspirován název ostrova: Prasuda, tedy Zelený ostrov.

Ostrov Prasuda

Trikeri

Na ostrůvku Trikeri malé molo pro kotvící loďky lemuje okraj romantické vesničky. V centru města určitě nepřehlédněte už sto let zaparkovaný traktor, jednu telefonní budku, křivolakými uličkami s bílými domky, taverny a na desítky metrů vonící eukalyptus.


V týdnu od 15. června 2015 soutěžte s Dvojkou na cestách o letecký víkendový zájezd pro 2 osoby v Soluni (Thessaloniki)!

Přes olivové háje a hýkající oslíky při stoupání můžete dosáhnout až na vrchol ostrova. Na tomto kopci mezi olivovými stromy je schován kamenný ženský klášter, který po druhé světové válce sloužil jako vězení pro pronásledované ženy-komunistky.

Mamma Mia

Filmové a muzikálové nadšence určitě nadchne také ostrov Skiathos, který znáte z hollywoodského velkofilmu s Meryl Streepovou Mamma Mia. Připomeňte si ty scenérie. Klikněte na video!

Podle legendy získal jméno díky své poloze mezi Pagasitickým zálivem a poloostrovem Chalkidiki. Skiathos znamená totiž v doslovném překladu „ve stínu Athosu“ – Svatého mnišského státu, jež je na třetím prstu poloostrova Chalkidiki.

Parní vlak, lanovka i vysokohorská turistika

Výherkyně zájezdu do Řecka od CK Iríny Tours Taťána Janová z Brna s týmem Dvojky

Oblast Pagasitického zálivu ovšem nabízí i další rozmanitou zábavu. Na pohoří Pelion máte možnost procestovat horské vesničky originálním parním vlakem, který se prohání na jednokolejce a projíždí nejedním tunelem.

Kromě pěších tras pro vysokohorské turisty nabízí pohoří i přes zimní měsíce taky lyžařské středisko, kdy díky úzkému tvaru pohoří vidíte z lanovky moře všude kolem vás. A v těchto místech také slavný trojský princ Paris rozhodoval, která z bohyň (Héra, Athéna nebo Afrodité) je nejkrásnější.

Soutěž o prodloužený víkend pro dva s leteckou dopravou v řecké Soluni vyhrála Taťána Janová z Brna.

autor: Anna Kociánová
Spustit audio