Většinu věcí je lepší dělat jako koníčka, než se tím živit. Omeletky s Halinou Pawlowskou

18. červenec 2021

Někdo rád sbírá známky, druhý rád leze po horách a někomu ke štěstí stačí, že na drahé koníčky nemá čas. Tématem dnešních Omeletek budou koníčky, záliby i vášně.  

Karel Čapek kdysi o koníčkách řekl: „Jsou lidé, kteří nemají vůbec žádného koníčka, ale takové osoby jsou zvláštní hříčkou přírody – tak jako leváci, svatí, vegetariáni a jiné výjimečné zjevy. Normální člověk se však obyčejně vyživuje jistým víceméně tichým šílenstvím, kterému se říká koníček.“

Jistě ale budete souhlasit s výrokem Františka Segrada, který pravil, že většinu věcí je lepší dělat jako koníčka, než se tím živit.

Hodně zvířat

Spousta mužů považuje za svého koníčka ženy. Hodně žen za svého koníčka považuje děti. A všechny děti si myslí, že koníčky jsou všechny ty věci, do kterých je nutí jejich rodiče.

Mám za sebou všechno: balet, krasobruslení, zpěv, piano, šachy, a dokonce i vodácký kroužek. A samozřejmě tenis. Tam otcův motor byl, že vyhraju Wimbledon a pojedeme na cestu kolem světa, vzpomíná Halina Pawlowská.

Moje záliba je ale mít hodně zvířat. Nepovažuji to za koníčka. Chci jen kolem sebe mít hodně tvorů, které mohu mít ráda, a hodně těch, kteří musí milovat mě!

Na koníčky nemám čas

A co si o koníčcích myslí zpěvačka Jitka Zelenková? Možná je to překvapivé, ale já koníčky nemám. Nezbývá mi na ně prostě čas, přiznává.

Miluju filmy, jsem filmový divák, ale filmový deník si nepíšu. A ani sběratelství nepřipadá v mém malém bytečku v úvahu. Ruční práce jsou pro mé nešikovné ruce příliš ruční, tenis nehraju a ve fotbalové Amfoře jsem jen čestnou výkopářkou. Můžu ale potvrdit, že díky koníčkům se skvěle navazují nová přátelství.

V Omeletkách ještě uslyšíte text posluchačky Jaroslavy Černé Mravní zákon a moje (z)troskotání. Filmové novinky představí herec Vašek Šanda. Svoji povídku O ušlechtilých koníčcích přečte Halina Pawlowská.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související