Velmi hezké. Tak zhodnotil Elvis Presley nahrávku Richarda Adama

2. září 2016

Richard Adam zpívá neuvěřitelných 65 let. A v listopadu mu bude neuvěřitelných 86 let. „Čas prchá, mrcha!“ komentuje to nesmrtelná legenda a směje se těm, kteří se diví, že ještě žije.

„Nečinnost by mě ubíjela. Proto pořád koncertuju,“ říká a ujišťuje, že zpívání by mu chybělo. Mám svůj hodinový program a nabízí ho v domovech pro seniory.

„Někde bývám i potřetí nebo počtvrté. Žádná židle tam nikdy nezůstává prázdná,“ říká s oprávněnou pýchou. Na otázku ohledně honoráře prý odpovídá všem stejně: „Budou staré písničky za staré ceny.“

Elvis a lampiony

Richard Adam zůstává dál věrný svému milovanému swingu. „Myslím, že je nesmrtelný a nikdy nezmizí z palety dobré muziky.“ Věří, že po éře diskotékových melodií, se to staré a dobré zase vrací zpět. „Lidem se zase líbí hezké melodie.“

Mezi ně patří už léta písnička Zhasněte lampiony. Richard Adam ji v 60. letech natočil v angličtině a nabídl nahrávku Rádiu Luxemburg. Tam byli z nahrávky nadšeni s tím, že ji slyšel dokonce Elvis Presley, který ji zhodnotil slovy: „Very nice.“ Ale Supraphon to tenkrát nedovolil. „Mrzí mě, že to nevyšlo,“ komentuje nevyužitou příležitost.

Zpěv do záchodových trubek

Za svou kariéru toho má za sebou hodně. Včetně pobytu v ruzyňském vězení, kam ho posadili komunisti. „To bylo to nejhorší, co mi udělali.“ Vyhrožovali mu, že už nikdy nebude veřejně vystupovat. Přesto vystoupil. Na Ruzyni zpíval vypláchnutým záchodovým potrubím jedné vězenkyni. Plakala přitom. „To bylo to nejsmutnější, co jsem tam prožil,“ vzpomíná Richard Adam, který na estrádách uváděl i krále komiků Vlastu Buriana. Jak k tomu došlo? Poslechněte si v rozhovoru.

autoři: eh , Jiří Holoubek
Spustit audio