Vážím si lidí, kteří dali důvěru projektu Ztracená rodina, říká Tereza Pergnerová

4. září 2023

Tereza Pergnerová bude moderovat pořad Ztracená rodina. „Dlouho jsme na projektu pracovali. Já to chápu jako dar, že mám možnost dělat něco, co mě zajímá.“ Pořad propojuje doslova lidi z celého světa. Kdo je při pátrání nejspolehlivější? Čemu se věnuje její nadační fond? Líbí se jí život na malém městě?

Přípravy na pořad trvaly dva roky a natáčet se začalo loni v říjnu. „U jednoho příběhu jsme čtyřikrát měnili plán, protože ten, kterého jsme hledali, byl na Kubě. Včera se podařilo dotyčného dostat do Čech.“

Nejspolehlivější jsou při pátrání sousedé

„Tento projekt není postaven na tom, že bychom někoho chtěli vystavit pocitu, že se bude těšit, že někdo blízký zasedne proti němu u stolu, a on by nepřišel. Já si vážím lidí, kteří dokáží vyjádřit důvěru k tvůrcům televizního projektu. Nikdo z nich nevěděl, jakým způsobem budeme jejich příběh zpracovávat. Naším cílem není nikoho dehonestovat, cílem je, aby se lidé, kteří se potřebují vidět, potkali.“

Ztracená rodina je projekt, kde každý díl obsahuje dva lidské příběhy. „Je tam úzká spolupráce s genealogem. Nejspolehlivější při pátrání jsou sousedé, ti jsou schopni nás i po letech navést, kam se pohybovat. Je tam i psycholog, protože ne vždy oznamujeme příjemné zprávy.“ Do studia přišel Terezu pozdravit i její moderátorský kolega Mirek Vaňura, který se zapojil do pátrání.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.