Václav Malý: Pomáhat uprchlíkům musíme v duchu evangelia, tedy všem lidem v nouzi bez rozdílu vyznání

11. září 2015

České křesťanské farnosti chtějí otevřít dveře migrantům, kteří se rozhodnou požádat o azyl. Měly by to být hlavně křesťanské rodiny. Pomoc ale potřebují všichni.

„Důležité je odhadnout své možnosti. Katolíci sice řekli, že přijmou hlavně křesťany, ale myslím si, že by se lidé neměli dělit jen podle svého náboženského vyznání,“ říká světící biskup pražský Václav Malý.

Postupovat je třeba v duchu evangelia, tedy pomáhat lidem v nouzi. O kolik lidí se jednotlivé farnosti nakonec postarají, biskup Malý zatím nechce ani prozradit, ani komentovat. „Nerad bych říkal nějaké číslo, mohl bych se mýlit. Ale doufám, že farnosti otevřou své dveře a zároveň srdce i s rozumem. To je totiž potřeba,“ dodává.

Je třeba vždy vidět jen jednotlivce

To, jestli opravdu půjde jen o katolíky nebo i o muslimy, zatím biskup moc neřeší. „Nerad slyším, když lidé bez znalosti věci někoho kádrují. Navíc je v lidech zakořeněn velmi zjednodušený pohled na islám a muslimy. Musíme ale vždy vidět jednotlivce.“

Čtěte také

Biskup procestoval celý svět a navštívil i muslimské země. Dobře tak ví, že místní křesťané mají jiné zvyklosti a náboženské tradice, které vycházejí ze zvyklostí většinově muslimské země.


Farnosti se mohou se svou nabídkou pomoci registrovat na internetu od 24. září. Křesťanská církev se tak vlastně připojila k výzvě papeže Františka, který požádal farnosti, aby si každá vzala alespoň jednu uprchlickou rodinu.

Podle uprchlíků si žijeme jako v telenovele

Tito lidé mají taky hodně zkreslený pohled na život v Evropě. „Myslí si, že tady máme hodně vysokou životní úroveň a ráj na zemi. To proto, že pořád sledují různé telenovely. Nevidí ale duchovní vyprázdněnost Evropy a lidi bez tradice, kteří mají zavřené oči.“

Naše média přilévají do ohně

Hodně se mu taky nelíbí masírování lidí ve sdělovacích prostředcích. „Chybí mi tady mírný a rozumný tón nadhledu. Lidé pak podléhají panice a negativní kampani, a to i mnozí politici.“ Média prý jen nepřímo podporují nestabilitu a hlavně nesnášenlivost.

„Když se tady mluví o obraně evropské kultury a kulturnosti, tak si ale musíme uvědomit, kdo opravdu jsme a na čem naše kultura vůbec stojí. Vždyť bez antiky, židovství a křesťanství by naše kultura vůbec neexistovala,“ zlobí se Malý.

Krize je v nás samotných

Pro nás je prý dnes jediným kritériem spokojenosti vysoká životní úroveň a touha tuto úroveň dál zvyšovat. Přitom je krize v nás samotných, chybí tady odpovědnost za budoucnost, chybí tady podpora rodin a natality. „A uprchlická krize nám jen nastavuje zrcadlo,“ dodává biskup.

03463930.jpeg

Jak se biskup dívá na protikřesťanské akce bývlaého disidenta Milana Kohouta? Co by měla naše média opravdu o krizi sdělovat? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Václav Malý , zis
Spustit audio