Václav Cílek: Na velkou vodu se připravit nelze

18. únor 2014

Musíme buď vymyťovat domy ze záplavových oblastí, nebo je upravit tak, aby záplavy vydržely, komentuje situaci v Británii i u nás populární geolog.

Britové měli vždy velmi rozvinutou strukturu odvodu vody. Po významných škrtech v roce 2010 se však britská Environmentální agentura rozhodla pro původní, přirozený vývoj krajiny. „Udělali z nouze ctnost,“ popisuje Václav Cílek. „Jenže ta původní krajina je močál. To, co je tam teď.“

Vznikající jezera tam proto podle Cílka zůstanou týdny, nebo dokonce měsíce. „Vyhubí část krtků, ježků, hlodavců. Vymývají pesticidy a herbicidy a ty si sednou na louky, kde se pasou krávy. Rudní minerály a strusky se rozvlečou po krajině…“


Elektromobily jsou slepá ulička

Klima v současnosti podle něj „nějakým způsobem osciluje“. Ekologické zatížení teď vzrůstá, protože lidé přecházejí na uhlí a dříví. „Ale to má ekonomické důvody,“ uvažuje. Časem podle něj dojde k omezení dopravy. Vsází na elektrokola.

Přímo v Čechách pak předvídá invazi zvěře do velkých měst. Lišek, jezevců, amerických veverek… „První bobry máme už v Černošicích! Myslím si, že nás i v Praze čeká obohacení přírody, ale nebudou z toho mít radost sady a zahrady,“ říká s úsměvem.

Cílkovy názory na problematiku hornictví, zařazení Krušnohoří na seznam UNESCO nebo na prezidentovu vizi obnovení těžby uranu v Jáchymově uslyšíte ze záznamu v iRadiu.

autoři: Václav Cílek , rota
Spustit audio