V sauně život začíná i končí - finské ženy tu rodí své děti a loučí se se svými blízkými

5. prosinec 2013

Na podzim a hlavně v zimě se toužíme prohřát, a také podpořit svou obranyschopnost. Skvělým pomocníkem je nám sauna, po které se cítíme jako "znovuzrození", tělo je připravené odolávat virům a bakteriím, a navíc se tam potkáme se svými přáteli. Do tajů a zákonitostí saunování nás v Tandemu zasvětila saunerka Hana Lexová.

"To slovo sauna je finský výraz a znamená jámu vyhloubenou v zemi nebo ve sněhu. Pokud chce někdo klasickou finskou saunu, tak je to tzv. kouřová sauna. Nahřejí se v ohni kameny, zaleze se s nimi do stanu, polévají se vodou, a tím se z nich páří. Vydrží být horké i dvanáct hodin," popisuje původní postup při saunování Hana Lexová.

0:00
/
0:00

A dodává další zajímavosti z historie sauny: "Finové používali saunu nejen jako léčebný prvek, ale i jako očistu duše. Je součástí jejich každodenního života, dokonce to bývalo nejčistší místo domova, kde např. připravovali mrtvé k pohřbu, kde umyli jejich tělo, a ženy tam dokonce chodily rodit." I v Česku se sauna stává běžnější součástí života víc, než dříve. U nově postavených domů bývá sauna běžnou součástí vybavení.

Jak často chodit do sauny?

Jihlavská saunerka říká, že pravidelně jednou týdně, a hned vysvětluje, proč: " Tělo je po sauně zhruba sedm dní nabuzené a připravené bojovat s viry a bakteriemi. Proto je interval týdne ideální. Důležité je jednak zahřátí organismu, kdy se tělo aktivuje, tak právě i jeho zchlazení, kdy se zase póry hezky uzavřou a zacelí. Tělo při zahřátí v sauně funguje podobně, jako když má člověk teplotu."

Pokud jsme ale nemocní a už čelíme nějaké viróze, saunu bychom neměli navštěvovat, byla by to pro nás zátěž. V sauně bychom cyklus zahřátí - zchlazení měli opakovat nejméně třikrát.
Lexová to vysvětluje: "Ty první dva cykly jsou na probuzení organismu, ten třetí už má léčebný účinek. Pokud jdeme po sauně hned spát, můžeme opakování navýšit, pokud chceme jít ještě sportovat, stačí to zopakovat dvakrát."

Jsou nějaké mýty o saunování­?

"Ano, že se saunou hubne. To není pravda, protože potíme vodu, ne tuk. A také, že se po sauně snáze nastydne. Pokud se pořádně oblékneme, tak je ten účinek přesně opačný, jsme odolnější," uzavírá Hana Lexová, která se v Jihlavě věnuje plavání a saunování především malých dětí.

Spustit audio