V Red Bull Air Race každá chybička rozhoduje o tom, jak doletíte, vysvětluje pilot Martin Šonka

31. červenec 2018

Je to něco mezi obřím slalomem na lyžích a formulí jedna ve vzduchu, popisuje pilot Martin Šonka, o co jde v Red Bull Air Race. Muž, který sedl do kluzáku a Gripenu, mistr Evropy a vicemistr světa v letecké akrobacii kategorie unlimited - freestyle, člen reprezentace České republiky v letecké akrobacii nám popsal zvláštní sport, který ho nadchl.

Martin Šonka je první Čech, kterému se podařilo dostat se do prestižní série Red Bull Air Race. Jedná se o letecké závody, kde piloti musí proletět vzdušnými pylony vymezenou trať v co nejrychlejším čase. Jednotlivé závody se konají nad pevninou i nad vodní hladinou. 

„Akrobacie je subjektivní, kdyžto Red Bull Air Race je rychlostní závod, měří se čas a kdo proletí první, ten vítězí. Ta trať je postavená z nafukovacích bran a jediná věc, která se posuzuje, je, že musíme proletět s křídly v horizontu hlavní branou, máme povolenou odchylku deset stupňů,“ vysvětluje Martin Šonka.  

„Je to velice objektivní sport,“ pochvaluje si český pilot, který si prý subjektivního hodnocení ze strany rozhodčích užil ažaž. 

Jak se mu podařilo se do Red Bull Air Race dostat? Jaké je to letět s gripenem? A zůstává ještě nějaká meta, které nedosáhl?? Poslechněte si ze záznamu.

autoři: Vladimír Kroc , mjp
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.