V Řecku nikdy nebudete hladový bezdomovec. Vždycky tam najdete něco k jídlu

Sotira Korecká - Margaritopulu
Sotira Korecká - Margaritopulu

Kalimera. Dobrý den. Asi jediné, co se Češi naučí na dovolené v Řecku. Ale o to radši se tam vrací. Za sluncem a dobrou kuchyní. A pro olivový olej.

Hodně Čechů jezdí na slunnou Olympskou riviéru, odkud pochází Sotira Korecká-Margaritopulu. Přes 23 let ukazuje Čechům krásy svojí rodné země.

Hojnost ryb, ovoce i zeleniny může prý za to, že tam nikdy nebudete žít jako „hladový bezdomovec“. Olivový olej, to je ale kapitola sama pro sebe.

„Řekové ho dávají do jídla, mažou se jím a pijí ho na hektolitry. Je součástí života všech místních a pokaždé je jiný. Podle toho, jaká je úroda.“

Láska k jazyku prochází žaludkem

Řekové mají vynikající kuchyni a jsou na ni patřičně hrdí. Stejně jako na svůj jazyk. „Jak se říká ve filmu Moje tlustá řecká svatba: Skoro všechna slova pocházejí z řečtiny.“

Čtěte také

Výslovnost je ale jiná, než jsme na ni zvyklí. Například gyros se vyslovuje „jiros“. Baklava se ale vyslovuje stejně jako u nás.

„Je to vynikající zákusek, ale strašně sladký. Stačí ho malý kousek. Musaka je další známé jídlo a je to kombinace mletého masa, baklažánu a bešamelu.“

Klikněte na video a Jiří Kokmotos vám prozradí, jak se řecky řekne: „Byl jeden Řek a ten mi řek, abych mu řek, kolik je v Řecku řeckých řek a já mu řek, že nejsem Řek abych mu řek kolik je v Řecku řeckých řek.“

Víno i kafe jinak

„Retsina má málo alkoholu a milují ho nejen Řekové.“ Je to víno, které se ale vyrábí podle zvláštní receptury. Přidává se do něj borovicová pryskyřice, která mu dodává zvláštní vůni i chuť.

Kávu ale Řekové vaří úplně jinak něž my. „Do džezvy se dá mletá káva, cukr a trocha vody. Nad plamínkem to zahříváte, tu pěnu odebíráte do hrnečku a na dně vám potom zůstane samotná káva. Jinak se pije hodně frappé.“

Kalí órexi, dobrou chuť!

Jak se vyrábí řecká paštika? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.