V Řecku nikdy nebudete hladový bezdomovec. Vždycky tam najdete něco k jídlu
Kalimera. Dobrý den. Asi jediné, co se Češi naučí na dovolené v Řecku. Ale o to radši se tam vrací. Za sluncem a dobrou kuchyní. A pro olivový olej.
Hodně Čechů jezdí na slunnou Olympskou riviéru, odkud pochází Sotira Korecká-Margaritopulu. Přes 23 let ukazuje Čechům krásy svojí rodné země.
Hojnost ryb, ovoce i zeleniny může prý za to, že tam nikdy nebudete žít jako „hladový bezdomovec“. Olivový olej, to je ale kapitola sama pro sebe.
„Řekové ho dávají do jídla, mažou se jím a pijí ho na hektolitry. Je součástí života všech místních a pokaždé je jiný. Podle toho, jaká je úroda.“
Láska k jazyku prochází žaludkem
Řekové mají vynikající kuchyni a jsou na ni patřičně hrdí. Stejně jako na svůj jazyk. „Jak se říká ve filmu Moje tlustá řecká svatba: Skoro všechna slova pocházejí z řečtiny.“
Výslovnost je ale jiná, než jsme na ni zvyklí. Například gyros se vyslovuje „jiros“. Baklava se ale vyslovuje stejně jako u nás.
„Je to vynikající zákusek, ale strašně sladký. Stačí ho malý kousek. Musaka je další známé jídlo a je to kombinace mletého masa, baklažánu a bešamelu.“
Klikněte na video a Jiří Kokmotos vám prozradí, jak se řecky řekne: „Byl jeden Řek a ten mi řek, abych mu řek, kolik je v Řecku řeckých řek a já mu řek, že nejsem Řek abych mu řek kolik je v Řecku řeckých řek.“
Víno i kafe jinak
„Retsina má málo alkoholu a milují ho nejen Řekové.“ Je to víno, které se ale vyrábí podle zvláštní receptury. Přidává se do něj borovicová pryskyřice, která mu dodává zvláštní vůni i chuť.
Kávu ale Řekové vaří úplně jinak něž my. „Do džezvy se dá mletá káva, cukr a trocha vody. Nad plamínkem to zahříváte, tu pěnu odebíráte do hrnečku a na dně vám potom zůstane samotná káva. Jinak se pije hodně frappé.“
Kalí órexi, dobrou chuť!
Jak se vyrábí řecká paštika? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka