V Přibyslavi se rodí děti s houslemi v ruce

16. leden 2014

Třicáté narozeniny je třeba oslavit, a tak jsme si do čtvrtečního Tandemu pozvali Hanu Loubkovou a Jindřicha Macka ze Základní umělecké školy Přibyslav, do které přišli první žáčci 1. února v roce 1984. Jindřich je ředitelem ZUŠ Havlíčkův Brod, pod kterou přibyslavská škola spadá, Hana tam vyučuje hru na klavír. Dnešní děti se prý chtějí věnovat hudbě a v Přibyslavi, na rozdíl od zbytku republiky, je velký zájem o housle.

„O Přibyslavi se říká, že se tu děti s houslemi rodí, je tu o housle opravdu velký zájem. Přímo houslová třída funguje v Přibyslavi celých třicet let. Mají možnost vystoupit se známými osobnostmi, např. s Gabrielou Demeterovou. Slaví úspěchy,“ říká Hana Loubková, sama klavíristka. Housle mají v Přibyslavi tradici, přestože jinde v republice prý o tento nástroj není takový zájem. Je totiž složité se na něj naučit hrát.

Oba hosté Tandemu mají hudební tradici v rodině. Hančina maminka učí hru na housle, její dcera se rozhodla pro klavír. Vystudovala konzervatoř a hru na klavír od té doby i vyučuje. Podobný příklad v rodině měl ředitel ZUŠ Havlíčkův Brod.

„Tatínek byl akademik, v mém útlém dětství vyučoval na hudební škole v Havlíčkově Brodě a byl mým velkým vzorem. Začal jsem se věnovat klasické kytaře, ale protože mě zajímá stará hudba, vystudoval jsem i hru na loutnu a té se už dvacet let věnuji,“ doplňuje Jindřich Macek.

Hana i Jindřich se vyhýbají činnostem, při které by si mohli zranit ruce. Např. volejbal si zahrát určitě nepůjdou. „Jako kluk se věnoval lehké atletice, ale vždycky jsem myslel na to, že se kvůli kytaře nesmím zranit. Dnes mám dům, ve kterém musím občas něco opravit, ale i při kutilství si dávám pozor,“ usmívá se ředitel hudební školy.

Dnešní děti prý na hudební nástroje hrají rády a baví je to. „Máme plnou školu, v Brodě i Přibyslavi a jsme za to moc rádi. I to je dobrá vizitka pro další zájemce. O housle je zájem, chtěli bychom, aby se zvýšila poptávka i po dechových a ostatních smyčcových nástrojích,“ říká Macek.

V únoru a březnu budou na ZUŠ v Přibyslavi oslavovat třicáté výročí. Připravuje se setkání přátel hudby a také slavnostní ples.

Spustit audio