V pondělí jsme hostili Zdeňka Susu

18. únor 2013

Poutník, který léčí, lékař, který putuje. To byl host moderátorky Daniely Brůhové po 11:00.

Vydali jsme se s ním po stopách Karla Hynka Máchy, které zdokumentoval v trochu překvapivé Velké české pivní knize. I další tvůrčí osobnosti jako Bedřicha Smetanu či Mikoláše Alše tu představil jako milovníky zlatavého moku a pěších poutí. Prošli jsme s ním i krkonošské stezky a vyzkoušeli také slavnou poutní trasu do Santiaga de Compostely.
Co přináší modernímu člověku pěší putování krajinou? A jaké objevy člověk na takové cestě udělá?


Zdeněk Susa
Narodil se roku 1942, absolvoval lékařskou fakultu univerzity Karlovy v Praze (1966), pracoval na různých pracovištích interního zaměření, účastnil se výzkumu dýchání a vztahů mezi dýcháním a krevním oběhem. Kandidaturu mohl získat až v roce 1991, habilitoval se v roce 1993. Učil na zdravotnických školách a na lékařské fakultě, nyní učí ve VOŠ sociálně pedagogické a teologické JABOK a je externím učitelem evangelické teologické fakulty UK.
Současně je výpomocným kazatelem Českobratrské církve evangelické, to znamená, že nemá vlastní farní sbor, ale vypomáhá všude, kde ho pozvou. Angažuje se v hospicovém hnutí.
Hlavní jeho zálibou je pěší putování (došel pěšky do Santiaga de Compostela i do Assisi a Říma). Píše a publikuje nejen o svých cestách a má vlastní nakladatelství, v němž vydal už přes osmdesát titulů.
Od roku 1966 je ženat s manželkou Marií, mají tři dospělé děti a šest vnoučat.
Zdroj: Česká televize


autor: Daniela Brůhová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.