V minulosti v Česku studovaly tisíce Mongolů. I díky nim jsou vztahy zemí skvělé, říká velvyslanec

17. srpen 2018

Anglicky, francouzsky či rusky. I tak se domluví Jiří Brodský, který v současnosti pracuje jako velvyslanec ČR v Mongolsku. Jak se na východ Asie dostal? A jaké jsou vztahy Česka s Mongolskem?

„Česká republika je v Mongolsku dobře zapsána díky tomu, že nás spojuje společná historie. Přátelili jsme se už před rokem 89, a proto nás stále znají. Díky tomu si leckterý produkt spojují s českou značkou, jako například automobily nebo autobusy. V Československu tehdy studovalo 20 000 Mongolů. To je aktivum, které nemá konkurenci. I oni vztahům, kultuře či ekonomické diplomacii velmi prospívají, i oni jsou velvyslanci,“ říká Brodský.

Český velvyslanec je tak v největší vnitrozemské zemi s nejnižším zahuštěním obyvatel velmi spokojen. Označuje to jako dobrou volbu. „Vnímám diplomacii jako službu. Můžete vyslovit svoje preference. Myslím, že rodina by měla mít právo veta, ale to je tak všechno. V zásadě je to výběrové řízení, kde určíte své priority a musíte je vyargumentovat. Pak zasedne komise a ta vybere.“

autoři: Jiří Holoubek , jra
Spustit audio