V malé italské provincii připravují ty nejlepší těstoviny z pradávné pšenice. Údajně vhodné i pro celiaky
Kdo by v alpském lyžařském centru Val di Fiemme čekal i centrum těstovinové?
„Ve Val di Fiemme má totiž svojí firmičku prezident všech výrobců těstovin v Itálii Riccardo Felicetti. Jeho těstoviny z exkluzivní řady monograno (z jednoho zrna) používá většina michelinských šéfkuchařů,“ prozrazuje publicista a fotograf Pavel Hanuška.
Felicetti připravuje hned tři kategorie: z klasické tvrdé pšenice, ze špaldy a z kamutu. „To je nejstarší známý druh pšenice. Pěstovali ho už staří Egypťané. Postupně vymizel, ale v USA ho před lety jedna firma znovu vyšlechtila. Je zvláštní tím, že asi 50 % celiaků ho snáší, přestože obsahuje lepek.“
Je kamut vhodný pro celiaki?
Není to pravda. Hanuška totiž omylem zaměnil celiakii s alergií na pšenici (nebo spíše na výrobky z běžné pšenice seté). Kamut má jinou strukturu bílkovin než běžné pšeničné nebo jiné obiloviny, ale lepek obsahuje. Proto není pro celiaky vhodný. Ale i co se týče alergie na pšenici, jsou výsledky nejisté.
Kamut je obecně velmi zdravý
Má až o 30 % víc proteinu než běžná pšenice a obsahuje i víc vitamínů, fosforu, hořčíku, zinku, kyseliny pantotenové, mědi a sacharidů. Jeho vysoce kvalitní zrna jsou minimálně 2x tak velká jako zrna pšenice i bez umělých hnojiv a pesticidů. Je vhodný pro udržitelné i organické zemědělství.
V roce 1991 výzkum International Food Allergy Association sice ukázal, že až 70 % ze 100 testovaných alergiků mělo maximálně jen velmi slabou negativní reakci na kamut, stále je tu ale těch 30 %. V některých případech dokonce může být reakce na kamut ještě horší. Nezisková organizace Food Allergy Research & Education kamut nedoporučuje všem alergikům, kteří se mají pšenici vyhnout.
Regionální kvalita Trentina
V něčem je ale Val di Fiemme skutečně výjimečné. „Nejznámější je úžasné kozí mléko a kozí sýry. Čekáte nepříjemnou kozí pachuť? Tady ji nenajdete. Naopak jsou to lehké sýry jemné chuti.“ Navíc si chuť spojíte s rituálem desmontegada – podzimním sháněním koz a krav z hor do údolí.
„Podojit si je můžete i sami. Takové ještě teplé mléko je opravdovou lahůdkou. Pak se soutěží, třeba o kozí královnu krásy.“ Lidé tam žijí trochu jinak, než jsme zvyklí. Sice už i tam pronikají supermarketové trendy, ale doma si sedláci dopřejí velmi dobré a kvalitní jídlo vlastní produkce.
Někteří se dokážou z prodeje i uživit. „Přitom se jejich farmářské výrobky prodávají pouze regionálně. Statky ale nabízejí i ubytování, v rámci nejrůznějších gastrotour, kdy se jim turisté mohou podívat i pod pokličku.“
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.