Úžasné životy: Michal Pavlata podle Ondřeje Vetchého

2. říjen 2022

„Měl v sobě chlapeckost, hravost, humor, ale i zranitelnost,“ říká o svém „pavlatátovi“ jeho životní přítel a kolega z Činoherního klubu Ondřej Vetchý. Pro Pavlatu byl typický černý klobouk s šálou kolem krku a pruhované triko. Ondřej Vetchý se zasloužil o to, aby Michalův stolek v herecké šatně zůstal zachován se všemi talismany. S výkonem v rozhlasové četbě Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel uspěl v Pavlata v anketě Neviditelný herec.

S Michalem Pavlatou se potkal v Divadle E. F. Buriana, kde působil v letech 1987 až 1989. „Michal byl v té době chlapík v plné síle, příjemný a usměvavý,“ říká Ondřej Vetchý a ukazuje mi fotografii, kterou dostal od svého nejlepšího kamaráda. Na ní je Michal Pavlata v typickém černém klobouku s šálou kolem krku a v pruhovaném triku. „Alespoň takto je mi stále v šatně Činoherního klubu, nablízku.“

V šatně zůstaly talismany Michala Pavlaty

Ondřej Vetchý se mimo jiné zasloužil o to, aby Michalův stolek v herecké šatně zůstal zachován se všemi talismany a atributy, které si herec během své divadelní kariéry vystavil.

Herec a dabér Michal Pavlata v roce 2011

„Když jsem nastoupil do Činoherního klubu v roce 1989, tak jsem poprosil Vladimíra Procházku, aby do angažmá přijal i Michala Pavlatu. Přání se mi splnilo a od roku 1994 byl Michal členem divadelního souboru.“

Pavlata postupně pronikal do režijních postupů Ladislava Smočka a zvykal si na nové prostředí. Předtím dlouhodobě působil v Divadle E. F. Buriana (1969-1992) a v letech 1992–1994 byl členem Městských divadel pražských. Každá scéna měla svůj styl a režijní rukopis.

Ondřej Vetchý: Pro mě to byl „pavlatáta“

Se svým přítelem Ondřejem Vetchým si zahrál v několika úspěšných inscenacích Činoherního klubu – Pan Polštář od Martina McDonagha, Maska a tvář od Luigiho Charelliho nebo Podivné odpoledne Dr. Zvonka Burkeho. Mezi Pavlatou a Vetchým se vytvořilo silné citové pouto. Michal byl pro Ondřeje „pavlatátou“, na kterého se mohl spolehnout a který pomohl, kdykoliv to bylo nutné. A Ondřej byl synem, který mu byl v těžkých chvílích, oporou.

Michal Pavlata byl výrazná osobnost v divadelním, dabingovém i rozhlasovém světě. Měl dar psát v krátkých formátech a dát věci do souvislostí tak, aby v nich byl i morální apel. Jeho témbr měl sílu. „Já si vzpomínám, jak Michal načetl společně s Fredem Strejčkem od Oty Pavla Slzy na stoncích trávy. To mě dojalo,“ dodává Ondřej Vetchý.

Vyhrál v anketě Neviditelný herec

Pavlatův hlas vynikal i na pódiu Lyry Pragensis, kde společně s Ondřejem Vetchým účinkoval v Rackovi od Jonathana Livingstona – příběhu, který ukazuje, že hledání v životě není vždy snadné. Michal Pavlata spolupracoval s televizí i rozhlasem. S výkonem v rozhlasové četbě Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel uspěl v anketě Neviditelný herec. Byl i pedagogem na Divadelní fakultě Akademie múzických umění v Praze.

Když se 27. ledna 2017 konalo poslední rozloučení s Michalem Pavlatou, Ondřej Vetchý pro bulletin Činoherního klubu napsal: „Není snad nic šílenějšího, než se pokusit mluvit o někom tak blízkém na jeho poslední pozemské cestě.“

„Michal Pavlata byl v Činoherním klubu šťastný, to vím,“ říká na závěr našeho setkání Ondřej Vetchý.

autor: Lenka Kopecká
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.